Tuhkajalostamon poistoputkesta leimautunut Fortum haluaa osallistua Itämeren parantamiseen Porissa

Porin Mäntyluotoon rakennetusta tuhkajalostamosta päästetään suolavettä mereen, jos suljettua järjestelmää ei pystytä ottamaan käyttöön.

Pori
Energiayhtiö Fortumin pääkonttori.
Linda Manner / Lehtikuva

Energiayhtiö Fortum haluaa osallistua Itämeren parantamiseen Porin alueella. Yhteistyön kohdetta ei ole vielä valittu. Fortum haluaa tällä hyvittää Mäntyluodon tuhkajalostamon mahdollisen poistoputken vaikutusta ympäristöön.

Putkea pitkin laskettaisiin prosessissa syntyvää suolavettä mereen Yyterin edustalle. Fortumin mukaan määrä on vähäinen ja yhtiön mukaan se ei vaaranna ympäristöä.

Fortumin tuhkanjalostamon poistoputken kartta
Fortum

Poriin kesällä perustettu Puhtaan meren puolesta -kansalaisliike vastustaa putkea ja vaatii tuhkajalostamoon suljettua järjestelmää. Fortum on saanut luvan suljetun järjestelmän kokeiluun Mäntyluodossa lokakuun alusta lähtien. Mikäli suljettu järjestelmä alkaa teknisesti toimia, jätevesiä ei tarvitsisi laskea lainkaan mereen.

Fortumin Mäntyluotoon rakentama tuhkajalostamo on Suomen suurin. Jalostamossa on tarkoitus käsitellä melkein kaikki Suomen jätteenpolttolaitoksissa syntyvä tuhka, jota ei voi sellaisenaan sijoittaa kaatopaikalle.

Aluehallintovirastolta odotetaan parhaillaan päätöstä tuhkajalostamon ympäristölupaan ja käynnistämiseen.