Hyppää sisältöön

Yleisö ilmoittaa plagiointiepäilyistä Teostolle aiempaa hanakammin – harva johtaa jatkotoimiin

Suomessa esiin tulevien harvojen plagiointitapausten korvauksista sovitaan kulisseissa.

Rauli Badding Somerjoki Kuva: Leif Öster

Keskiviikkona uutisissa kerrottiin, että Rauli Badding Somerjoen ikivihreä Kuihtuu kesäinen maa on plagiaatti unkarilaisesta iskelmästä Minden Ember Boldog Akar Lenni. Asiasta kertoi ensimmäisenä Somero-lehti.

Suomalaisten kappaleiden tekijänoikeuksia valvovan Teoston musiikkiasiantuntija Jennah Vainio ei ota kyseiseen tapaukseen kantaa. Hänen mukaansa plagiaatin määrittelyssä tulee olla erittäin varovainen.

– Plagiointi-sanaa käytetään liian kevyesti esimerkiksi mediassa. Etenkin somessa ihmiset käyttävät termiä tietämättä tarkemmin sen määritelmää.

Länsimaisessa musiikissa on ollut käytössä duuri- ja molliasteikkoihin perustuva säveljärjestelmä 1700-luvulta lähtien. Tämän takia on enemmän sääntö kuin poikkeus, että samankaltaisuuksia esiintyy kappaleissa.

Jennah Vainion mukaan plagiaatista voidaan alkaa puhua vasta sitten, kun kappaleen osista useampi on yksi yhteen kertosäkeestä lähtien.

Yleisö valppaana

Yleisö kuuntelee aiempaa tarkemmalla korvalla kappaleiden yhtenväisyyksiä. Teoston Jennah Vainio saa heiltä vuosittain selvitettäväkseen yli 30 plagiointiepäilyä. Lähes 99 prosenttia ei anna aihetta jatkotoimiin.

– Se on hienoa, että ihmiset ovat hoksanneet, että musiikki ei ole ilmaista höttöä, jonka voi vain ottaa. Kappaleen tekeminen on ollut monelle säveltäjälle, sanoittajalle ja sovittajalle kovan työn takana.

Pelkän yleisövihjeen kautta mahdollista plagiontia ei aleta Teostossa selvittää. Se puuttuu plagiaattiepäilyihin vain jos epäillyn plagioinnin kohteeksi joutunut osapuoli ottaa siihen yhteyttä. Jatkokäsittelyyn menee vuodessa 2–3 tapausta.

Tuolloin verrattavia sävellyksiä kuuntelee kuusi eri musiikkigenrejä edustavaa ammattilaista. He antavat lausunnon, onko kysessä plagiaatti vai ei. Mikäli kappale osoittautuu plagiaatiksi, osapuolia kehotetaan sopimaan korvauksista keskenään.

Teostolla ei ole juridista asemaa ratkoa tapauksia. Osapuolet päätyvät usein neuvottelemaan asioista kulisseissa oikeuden ulkopuolella.

– Oikeudessa kuitenkin eniten voittavat juristit. Parempi on laiha sopu kuin lihava riita, Vainio summaa.

Plagiointitapaukset lisääntymässä

Maailmalla plagiointitapauksista on uutisoitu näyttävästi. Yhdysvalloissa käydään esimerksi edelleen oikeustaistelua siitä, onko Led Zeppelin -yhtyeen Stairway To Heaven -kappale plagiaatti Spirit-yhtyeen Taurus-kappaleesta.

Suomessakin on vuosien varrella ratkottu muutamia plagiointitapauksia oikeudessa asti. Jennah Vainio ei halua tuoda yksittäisiä tapauksia esiin, sillä Teostolla on vaitiolovelvollisuus.

Ammattimaiset musiikintekijät ovat nykyisin erittäin varovaisia teostensa suhteen, koska he tietävät, että kaikki päätyy YouTubeen tai sosiaaliseen mediaan. Suomen musiikkipiirit ovat myös pienet ja kaikkien kanssa halutaan olla hyvissä väleissä.

Vainio kuitenkin arvioi, että plagiointitpauksia puidaan jatkossa entistä enemmän.

– Musiikintekijöiden määrä lisääntyy musiikkiteknologian kehityksen myötä. Hyvin moni voi tehdä musiikkia. Harrastuksena musiikkia tekevät eivät välttämättä aina ymmärrä kaikkia tekijänoikeudellisia hienouksia ja silloin voi käydä vahinkoja.

.
.