Tuloverojen korotus parantaisi kuntien taloutta – päättäjät panevat hanttiin

Lemillä ja Parikkalassa poliitikot ja kunnanjohtaja ovat erimielisiä tuloveroprosentin korottamisesta.

kunnallisverotus
Parikkalan valtuustosali Harjulinnassa.
Kari Kosonen/Yle

Etelä-Karjalan pienissä kunnissa Lemillä ja Parikkalassa poliitikot ja kunnanjohtaja kiistelevät tuloveroprosentin korottamisesta.

Molempien kuntien kunnanhallitukset vastustivat veronkorotusaikeita, vaikka taloudenpitäjät sanovat, ettei muuta vaihtoehtoa ole.

Lemin kunnantalolla on laskettu, että veroprosentin korottaminen nykyisestä 21:stä 22 prosenttiin on ainoa ratkaisu heikossa taloustilanteessa.

– Semmoinen teoreettinen mahdollisuus tai oljenkorsi on olemassa, että myytäisiin omaisuutta, sanoo hallinto- ja talousjohtaja Pentti Pitkänen.

Hän on pyöritellyt myös ajatusta tulojen hankkimisesta kunnalle myymällä koulukeskus ja vuokraamalla se sitten takaisin.

– Mitä muuta köyhä kunta voisi myydä, kysyy Pitkänen.

Sote-kiinteistöjen kauppa voi osaltaan tuoda pientä helpotusta. Kunta neuvottelee sote-kiinteistöjen myynnistä hoivayhtiö Attendon kanssa.

Myös muutaman rantatontin tai metsäkiinteistön myynti paikkaa taloutta jonkin verran.

Lemillä kunnanjohtaja Jussi Stoorin esitystä vastustavat poliitikot uskovat, että säästökeinoja löytyy ilman veronkorotustakin. Yhtenä esimerkkinä on virkamiesten vähentäminen.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Veli-Pekka Okko (kok.) odottaisi maakuntauudistusta ennen päätöksiä.

Parikkalassa verotuotto laskee ja investointeihin on otettava lainaa

Vaikka Parikkalan kunta tänä vuonna tekee ylijäämäisen tilinpäätöksen, on lähivuosina odotettavissa verotulojen laskua ja lainakannan kasvua.

– Alijäämäiseksi olisi tämänkin vuoden tilinpäätös jäänyt ilman lämpölaitoksen myyntiä, sanoo kunnanjohtaja Vesa Huuskonen.

Parikkalassa pelkästään maksuosuus Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotelle nousee Huuskosen mukaan ensi vuonna yhden veroprosentin verran.

Lainakantaa kasvattaa uusi jätevedenpuhdistamo, jonka rakentaminen maksaa noin viisi miljoonaa euroa. Sen rakentaminen on jo käynnissä.

Ensi vuonna lainaa on otettava myös Kirjolan koulun perusparannukseen. Kouluremontin kustannusarvio on kahdeksan miljoonaa euroa.

Huuskosen mukaan kuntaveroa olisi nostettava 21–22 prosenttiin, että kaikki kunnan perustoiminnot saataisiin hoidettua. Parikkalan nykyinen kuntaveroprosentti on 19,50. Se on maakunnan alhaisin.

– Hyvästä kuntataloudesta kannattaisi nyt pitää kiinni ja nostaa kuntaveroa nyt lähelle sitä tasoa, joka se on nyt muissa Etelä-Karjalan kunnissa, Huuskonen toteaa.

Sekä Lemin että Parikkalan valtuustot päättävät tuloveroprosenteista ensi maanantaina. Kunnanjohtajat aikovat vielä käyttää kokouksissa puheenvuorot, joillaa he perustelevat tuloveroprosentin korottamistarvetta.