Trump: Luvatta USA:n etelärajan ylittävä ei voi hakea enää turvapaikkaa – järjestö vei asian oikeuteen

Useat maahanmuuttojärjestöt ovat ilmoittaneet, että Trumpin allekirjoittama määräys on perustuslain vastainen.

turvapaikanhaku
Ihmisiä kulkemassa jalan tai pyörällä.
Tuhansien ihmisten karavaani lähti Hondurasista kohti Yhdysvaltoja 13. lokakuuta.Luis Villalobos / EPA-EFE

Presidentti Donald Trump kertoo allekirjoittaneensa täytäntöönpanomääräyksen, jonka myötä luvatta Yhdysvaltojen etelärajan ylittävät ihmiset eivät voi hakea enää turvapaikkaa.

Määräyksen mukaan Meksikon-vastaisen rajan ylittävä voi hakea turvapaikkaa vain, jos saapuu Yhdysvaltoihin virallisten rajanylityspaikkojen kautta. Määräys ei koske alaikäisiä, jotka ylittävät rajan yksin.

Kansalaisjärjestö American Civil Liberties Union –järjestö (ACLU) kertoi illalla Suomen aikaa, että se on nostanut oikeuskanteen hallitusta vastaan asiassa. Järjestö pitää määräystä perustuslain vastaisena.

Keski-Amerikasta Yhdysvaltoihin matkaavat siirtolaiset on aihe, jota Trump on pitänyt jatkuvasti esillä. Hän on kutsunut tilannetta maan etelärajalla kansalliseksi hätätilaksi ja puhunut siirtolaisten saapumisesta maahan invaasiona.

Lue tästä kirjeenvaihtajan raportti Meksikon ja Yhdysvaltain rajalta

Tuoreesta määräyksestä on suurella todennäköisyydellä luvassa ACLU:n nostaman oikeuskanteen lisäksi muitakin kanteita, kuten kävi Trumpin hallinnon asettamien muslimien maahantulorajoitusten kohdalla.

Trump määräsi syyskuussa 2017 matkustuskiellon Yhdysvaltoihin useista muslimimaista. Asiasta on kiistelty sittemmin alemmissa oikeusasteissa, jotka ovat katsoneet, että määräys on perustuslain vastainen.

Korkein oikeus päätti kuitenkin kesäkuun lopussa pitää rajoitukset voimassa.

Lähteet: Reuters, AFP