"Minulla ei ollut kynsiä eikä hampaita" – Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö sysää vastuuta esimiehelleen

Virkarikoksista syytteessä olevat poliisijohtajat pompottelevat vastuuta huumepoliisin tietorekisterin valvonnasta toisilleen.

virkavirheet
Lasse Aapio
Helsingin poliisin virasta pidätetty päällikkö Lasse Aapio poliisijohdon virkarikosjutun käsittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsingin poliisin entinen apulaispoliisipäällikkö Lasse Aapio on tänään ollut kuultavana poliisijohdon virkarikoskäräjillä. Oikeudenkäynnissä selvitellään Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnan valvontaa. Aapio vieritti käräjillä valvontavastuuta entiselle esimiehelleen.

Aapion mukaan valta valvoa tietolähdetoimintaa Helsingissä oli ex-poliisikomentaja Jukka Riikosella.

– Minä en kassakaappiin päässyt. Poliisipäällikkö ja laillisuusvalvonta pääsevät tarkastamaan, minä oletin että he ovat tarkastaneet asian. En olisi voinut tarkastaa mitään, koska minulla ei ollut pääsyä, hyllytetty Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio kommentoi syytettään valvonnan laiminlyönneistä käräjäoikeudessa.

Hän on yksi syytetyistä laajassa virkarikosjutussa, joka juontaa juurensa Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion johtamaan yksikköön.

Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi tuhosi tietolähteet rekisteristä viime vuosikymmenen vaihteessa, minkä jälkeen tietolähteet jätettiin vuosikausiksi rekisteröimättä. Syyttäjä pitää huumepoliisin toimintaa rikollisena ja hakee oikeudessa esimiehiä vastuuseen valvonnan epäillyistä laiminlyönneistä.

Aapio on syytteessä ajalta, jolloin hän toimi Helsingin apulaispoliisipäällikkönä poliisikomentaja Jukka Riikosen alaisuudessa. Vastuun etsinnässä saavutettiin eräänlainen törmäyspiste, kun Aapio sysäsi valvontavastuuta itsestään ylöspäin. Aiemmin kuullut hänen yläpuolellaan poliisiorganisaatiossa olevat syytetyt ovat puolestaan valuttaneet vastuuta alaspäin.

Kaikki kahdeksan jutussa syytettyä kiistävät syytteet.

"Helsingin poliisissa päälliköllä on kaikki valta"

Huumerikoksia tutkiva yksikkö toimi syyttäjän mukaan Aapion alla, ja hän olisi siksi ollut valvontavastuussa Aarnion esimiehenä.

Aapion mukaan hänellä ei kuitenkaan ollut "kynsiä eikä hampaita" valvoa tietolähdetoimintaa, koska operatiiviseen toimintaan osallistuva henkilö, kuten hän itse, ei voinut hänen mukaansa valvoa tietolähdetoimintaa.

– Helsingin poliisissa päälliköllä on kaikki valta. Riikonen puuttui koko ajan asioihin, toi yksityiskohtia esille. Hän käytti päällikön valtaa siten, että hänellä oli valta ottaa mikä tahansa asia itselleen ja päättää siitä, Aapio sanoi.

Aapio myös sanoi, että päälliköllä on myös vastuu muiden vastuuttamisesta eli asioiden delegoinnista alaisille.

Aapion esimiehenä toiminut Riikonen itse kertoi oikeudessa torstaina, ettei tiennyt, että Helsingin poliisissa olisi toimittu määräysten ja säännösten vastaisesti, kuten syyttäjä katsoo. Hän kertoi luottaneensa komentoketjun toimintaan ja kertoi valvonnan kuuluvan laitoksen omalle laillisuusvalvonnalle.

Aapio kertoi tienneensä, ettei paikallista rekisteriä ole. Aapio sanoi, että hänelle kyllä kerrottiin, ettei Helsingin poliisilaitoksella ole paikallisia rekistereitä – esimerkiksi tietolähderekisteriä – joihin Poliisihallituksella ei olisi pääsyä.

Määräysten tarkkuutta ja tulkintavaikeuksia kritisoinut Aapio kuitenkin kielsi tienneensä Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan laajuudesta. Se, että oliko jotain merkattu yksittäisten poliisien muistivihkoihin ja kuka minkäkinlaista kirjaa piti tai oliko minkäänlaista kontrollijärjestelmää olemassa, ei kuulunut Aapion mukaan hänelle.

– Ei minulla ole aikaa tunkemalla tunkea itseäni asiaan, joka ei minulle kuulu, Aapio sanoi syyttäjälle.

Toistaiseksi siis kukaan ei ole ottanut Aarnion huumepoliisin valvonnasta minkäänlaista vastuuta. Toisaalta Aarnio ja hänen alaisensa ovat kiistäneet edes toimineensa laittomasti.

Kerta toisensa jälkeen vastuusuhteita syytetyiltä tinkaava syyttäjä Harri Tiesmaa valitteli oikeudessa häntä kyseenalaistavalle Aapiolle sitä, ettei kukaan ota asioista vastuuta.

– Se on se ongelma, kun täällä ei kukaan kerro, että se olisi kenenkään vika, Tiesmaa sanoi.

Lue myös:

Helsingin ex-poliisikomentaja Jukka Riikonen poliisijohdon virkarikoskäräjillä: Olen luottanut siihen, että komentoketju toimii

KRP:n päällikkö Lardot kuultavana virkarikoskäräjillä – Tuomari: "Mitä juttua täällä käydään läpi? Olen menettänyt punaisen langan"

Käräjäoikeus: KRP:n Lardotin syyte poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä ei ole perusteeton – syytettä ei hylätä

Puolustus pääsi ääneen poliisijohdon virkarikoskäräjillä: "Tämä on aikamoista huttua" – syyttäjä sai vuorostaan huutia