Herätys: Kristalliyön vuosipäivä puhuttaa Saksassa, Nenäpäivä keräsi 2,3 miljoonaa hyväntekeväisyyteen, nuoret näyttävät maailmansa kuvina

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
rikottuja kaupan ikkunoita
Kristalliyötä pidetään käännekohtana, jolloin juutalaisvaino Saksassa muuttui valtiojohtoiseksi ja järjestelmälliseksi.Courtesy Everett Collection / AOP

Holokaustista selvinnyt huolestui Saksan kasvavasta juutalaisvastaisuudesta

Margot Friedländer piilotteli sodan ajan Berliinissä ja joutui lopulta keskitysleirille. Lue, mitä holokaustista selvinnyt, 97-vuotias Friedländer ajattelee synnyinmaansa nykytilanteesta nyt, kun järjestelmälliset juutalaisvainot käynnistäneestä kristalliyöstä tulee kuluneeksi tasan 80 vuotta.

Margot Friedländer
Uwe Tautenhahn / Yle

Yhdysvallat vetää osan tuestaan Saudi-Arabialle – Jemeniä pommittavien liittouman koneiden ilmatankkaukset lopetetaan

Yhdysvallat ja Saudi-Arabia ovat sopineet, että Yhdysvallat lopettaa Jemenissä sotivan Saudi-Arabian liittouman lentokoneiden ilmatankkaukset.

Jemeniläinen mies kävelee pommitetun talon ohi maaliskuussa 2018.
Yahya Arhab / EPA

Yhdysvaltain tankkausapu vanhalle liittolaiselleen Saudi-Arabialle ja muu tuki liittoumalle on herättänyt arvostelua. Suhdetta Saudi-Arabiaan on hiertänyt myös sauditoimittaja Jamal Khashoggin surma Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa lokakuussa.

Nenäpäivä keräsi 2,3 miljoonaa euroa

Nenäpäivä-kampanja huipentui perjantai-iltana, kun Ylellä vietettiin varsinaista Nenäpäivää. Tänä vuonna hyväntekeväisyyskeräyksen tavoitteena on ylittää viime vuoden tulos: 2,5 miljoonaa euroa. Nenäpäivä-illan loppusaldo oli hulppeat 2,3 miljoonaa euroa.

Nenäpäivän televisiolähetyksen yleisöä. Naisella on kädessään kyltti jossa lukee "Lahjoita #nenäpäivä".
Nenäpäivän televisiolähetyksen yleisöä.Riikka Vaahtera

Vaikka Nenäpäivä kestääkin vain yhden päivän ajan, keräys jatkuu todellisuudessa aina vuoden loppuun saakka. Nenäpäivä auttaa maailman lapsia Afrikassa, Aasiassa sekä Etelä-Amerikassa neljällä eri alalla: terveydessä, turvassa, koulutuksessa ja ravinnossa.

Meijerialan konkari palasi eläkkeeltä ja perusti kuudennen yrityksensä

Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan maidon kulutus laskee tasaisesti vuodesta toiseen. Kokenutta meijerialan yrittäjää tämä ei pelota.

Raino Kukkonen pitelee käsissään kastikepurkkeja.
Esimerkkeja kastikepakkauksista. Vasemmalla olevan valkoisen tetran kaltaisilla purkeilla testattiin uuden tehtaan pakkauslaitteita. Testipurkkien sisältö oli vettä.Vesa Grekula / Yle

Kouvolalainen Raino Kukkonen palasi jopa eläkkeeltä töihin ja perusti uuden elintarviketehtaan, jossa maito- ja meijerialan tuntemuksesta on hyötyä, vaikka ei maitoa valmistaisikaan. Sarjayrittäjäksi itseään kutsuvalle miehelle uusin firma on jo työuran kuudes.

Tältä maailma näyttää nuorten silmin: kaverit, kännykkä ja syömishäiriöt

Mikä minulle on tärkeää ja mihin haluaisin vaikuttaa? Näihin kysymyksiin suomalaisnuoret ovat etsineet vastausta SNAP-valokuvatyöpajoissa, joita on järjestetty eri puolilla maata.

tyttö katsoo kaihoisasti
Salli

Nuorten valokuviin tallentui otoksia kavereista, kännykästä ja meikeistä, mutta myös syömishäiriöstä, mielenterveysongelmista ja ilmastonmuutoksesta. Kuvat tulevat esille linja-autoihin ja työmaa-aitoihin.

Sää jatkuu pilvisenä – sateita monin paikoin

Säässä ei viikonloppuna tapahdu suuria muutoksia. Lauantaina pilvisyys on runsasta ja ajoittain sataa vähän tihkua. Pohjoisessa voi tulla myös lunta. Lue lisää säästä täältä.

Lauantain sääennuste.
Yle Sää