1. yle.fi
  2. Uutiset

BBC: Säiliöalus varoitti norjalaista sotalaivaa törmäyskurssista ennen onnettomuutta

Norjalaistietojen mukaan tankkeri ja sotalaiva olivat näköyhteydessä ennen törmäystä.

onnettomuudet
Norjan laivaston fregatti KNM Helge Ingstad, joka on vaarassa upota törmättyään tankkeriin, Öygardenissa 8. marraskuuta
Norjan laivaston fregatti KNM Helge Ingstad, joka on vaarassa upota törmättyään tankkeriin, Öygardenissa 8. marraskuuta.Marit Hommedal / Scanpix / Lehtikuva

Norjalaisen sotalaivan ja maltalaisen säiliöaluksen eilisestä yhteentörmäyksestä on selvinnyt uusia tietoja.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan Norjan laivaston KNM Helge Ingstad –fregattia varoitettiin siitä, että se on törmäyskurssilla maltalaisen säiliöalus Sola TS:n kanssa.

Sota-alus oli palaamassa torstaiaamuna Naton harjoituksista, kun se törmäsi Bergenin pohjoispuolella vuonossa säilöalukseen. Yhteentörmäyksessä loukkaantui lievästi kahdeksan ihmistä.

Kahden aluksen ja meriliikennekeskuksen välinen kommunikointi tallentui nauhalle ennen alusten yhteentörmäystä.

Norjan turvallisuus- ja puolustusasioita käsittelevän Aldrimer.no-verkkosivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan molemmilla aluksilla näköyhteys toisiinsa.

Pohjoisen suuntaan matkanneesta säiliöaluksesta otettiin etelään matkanneeseen fregattiin yhteyttä ja tiedusteltiin, miten fregatti on suunnitellut ohittavansa säiliöaluksen turvallisesti. Aldrimer.no-sivuston mukaan fregatista vastattiin: ”Meillä on kaikki hallinnassa”.

Koska säiliöalus on hidas, painava ja huomattavasti fregattia suurempi, on väistämissääntöjä tulkittu niin, että oli nimenomaan fregatin velvollisuus väistää maltalaisalus.

Fregatin kylkeen tuli törmäyksessä reikä ja alus kallistui pahasti. Se on sittemmin hinattu rantaan.

Onnettomuutta tutkivat sekä poliisi että Norjan onnettomuustutkintakeskus.

Lue seuraavaksi