Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ehdotus EU:n yhteisestä armeijasta ei miellytä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia – Euroopan tulisi maksaa oma osuutensa Natosta

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ehdottanut, että eurooppalaisten olisi rakennettava oma armeijansa.

Ranska
Donald Trump ja Emmanuel Macron syleilevät.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen ranskalainen virkaveljensä Emmanuel Macron osallistuvat sunnuntaina ensimmäisen maailmansodan päättymisen 100-vuotispäivän juhliin Pariisissa.AOP

Ranskan presidentti Emmanuel Macron isännöi viikonloppuna 70:tä valtionpäämiestä Ranskassa. He juhlistavat ensimmäisen maailmansodan päättymisen 100-vuotispäivää.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi tiistaina, että Euroopan tulisi rakentaa oma armeijansa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui vaimonsa Melania Trumpin kanssa Ranskaan perjantaina. Heti vierailun aluksi Trump totesi Ranskan presidentin ehdottaneen, että Euroopan tulisi suojautua Kiinalta, Venäjältä sekä Yhdysvalloilta.

– Tämä on hyvin loukkaava puhetta. Ehkä Euroopan pitäisi maksaa oma osuutensa sotilasliitto Naton kuluista, jota Yhdysvallat pääosin rahoittaa.

Trump on useaan kertaan muistuttanut, että Yhdysvallat maksaa liian suuren osan sotilasliitto Naton puolustusmenoista.

Macron ja Trump tapaavat lauantaina Elysee-palatsissa. Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu Ranskaan, mutta toistaiseksi ei ole tiedossa, että hän tapaisi amerikkalaista virkaveljeään Pariissa.

Lähteet: AFP, STT