1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työmarkkinapolitiikka

Teollisuusliiton Riku Aalto suomii hallitusta olemattomasta työelämän tuntemisesta: Ay-liike ei luota lainkaan siihen, mitä hallitus tekee

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että hallitus on pettänyt lupauksensa työttömyysturvan suhteen.

Riku Aalto Ykkösaamussa 10. lokakuuta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus saa Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallolta kovaa kyytiä. Yle TV1:n Ykkösaamussa haastateltu Aalto sanoo, että hallitus ärsyttää ammattiyhdistysliikettä ohuella työelämän tuntemuksellaan.

– Irtisanomissuojan heikennys katkaisi lopulta kamelin selän. Taustalla olivat esimerkiksi kilpailukykysopimuksesta eli kikystä kertyneet ja aktiivimalliin liittyneet luottamuksen menetykset.

Kolmikantaneuvotteluihin pääsyn Aalto toivoo palauttavan menetettyä luottamusta takaisin.

– Meillä on henkilökohtaisesti ihan asialliset välit pääministerin kanssa. Ammattiyhdistysliike ei vain yksinkertaisesti luota siihen, mitä maan hallitus tekee. Irtisanomiskiista oli hyvä esimerkki siitä, kuinka toistemme ohi puhumme.

Oikeutus poliittisiin lakkoihin kumpuaa jäsenistöstä

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tunnustavansa hallituksen aseman edustuksellisen demokratian päänä.

– Näyttää siltä, että hallituksen työelämän tuntemuksen taso on olematonta. Työnantajajärjestöjen ja palkansaajajärjestöjen asiantuntemusta ei haluta käyttää. Se johtaa esimerkiksi irtisanomislakikiistan kaltaisiin yhteenottoihin.

– Meidän etu tässä maassa on yleensä ollut se että asiantuntemusta on käytetty laajasti hyväksi, jotta on voitu rakentaa sellaista yhteiskuntaa, joka on sopusoinnussa, muistutti Aalto Ykkösaamussa.

Poliittisten lakkojen oikeutuksen Riku Aalto sanoo kumpuavan mielipiteenvapaudesta.

– Meille se oikeutus tulee jäseniltä. Heitä on yhteensä kaksi miljoonaa eli valtaosa maamme aikuisväestöstä. Jos me näemme asioita, jotka vaikuttavat jäsentemme asemaan heikentävästi, meillä on oikeus puolustaa.

Aalto: Hallitus petti lupauksensa

Aallon mukaan epäluottamus hallitusta kohtaan juontaa pitkälti siitä, että hallitus on kilpailukykysopimuksen solmimisen jälkeen syönyt sanansa.

– Meille käytiin SAK:n hallituksessa kertomassa että jos tämän teette, niin työttömyysturvaan ei enää tehdä leikkauksia. Toisin kävi.

– Samoin sanottiin että tästä lähtien erilaiset työlainsäädäntöön liittyvät kysymykset ratkaistaan kolmikantaisesti. No toisin kävi.

Epäluottamus näkyy koko ay-kentässä, sanoo Aalto. Hänen mukaansa kilpailukykysopimuksen suurin vaikutus onkin ollut siinä, että se on hitsannut ammattiyhdistysliikettä yhteen.

– Varmasti osa työllisyyden paranemisesta tulee kikyn kautta. Pelkästään se, että sosiaaliturvamaksuja siirrettiin neljän miljardin edestä työnantajilta työntekijöille on helpottanut yritysten taloutta ja mahdollistanut investointeja.

– Mutta kyllä sen seurauksena SAK:lainen ammattiyhdistysliike on yhtenäisempi kuin pitkään aikaan, ja siitä kiitos pitää antaa hallitukselle.

Teollisuusliitto panostaa vaaleihin satoja tuhansia

Riku Aallon mukaan Teollisuusliitto aikoo tukea ensi kevään eduskuntavaaleissa ehdolle asettuvia jäseniään kymmenillä tuhansilla euroilla.

– Meidän tavoitteena on saada eduskuntaan enemmän työntekijälähtöisiä kansanedustajia, heitä on siellä tällä hetkellä aika vähän, sanoo Aalto.

Ehdokkaille kohdistetun tuen lisäksi liitto aikoo panostaa satoja tuhansia euroja äänestysaktiivisuuden nostamiseen, sanoi Aalto Ykkösaamussa.