Mökkimurtojen määrä laskee – poliisi opastaa, miten pitkäkyntisiltä kannattaa suojautua

Mökkimurtoja oli tehty syyskuun loppuun mennessä 905, mikä on yli 300 vähemmän kuin vuosi sitten. Poliisi ei tiedä syytä muutokseen.

Asuntomurto
Jäätyvää Hietajärveä.
Kesämökeillä voi liikkua kutsumattomia vieraita ennen talven tuloa.Ismo Pekkarinen / AOP

Mökkimurtojen määrät näyttävät olevan laskussa, käy ilmi poliisin tilastoista (siirryt toiseen palveluun). Asiasta uutisoivat aiemmin muun muassa Kaleva (siirryt toiseen palveluun) ja Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi on kirjannut tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä 905 vapaa-ajan asuntoon kohdistunutta varkautta tai varkauden yritystä. Viime vuonna syyskuun lopulla mökkimurtoja oli kirjattu 1 238, joten mökkimurrot ovat laskeneet noin 27 prosenttia.

Vuonna 2017 mökkimurtoja kirjattiin kokonaisuudessaan 1 512. Näin ollen voidaan nähdä, että mökkimurrot ovat selvästi laskemaan päin.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Ahon mukaan selkeää syytä mökkimurtojen laskuun on vaikea sanoa. Mökkimurtoja tehtailevat niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin rikolliset.

– Vilkaisu rikoksesta epäiltyihin osoittaa, että valtaosa heistä on kotimaista perua. Ulkomaalaisten määrä on nyt vähäisempi, vaikka heitä esiintyy enemmän ja enemmän, kun tarkastellaan asuntomurtoihin epäiltyjen taustoja, Jyrki Aho sanoo tiedotteessa.

Poliisin mukaan mökkimurtoja tehtailevat sekä ammatti- että taparikolliset.

Poliisin vinkit mökinomistajalle

Poliisin mukaan varkauksia pystytään estämään mökkien paremmalla suojauksella. Poliisi antaa neljä vinkkiä pitkäkyntisiltä suojatumiseen.

Ensiksikin arvoesineet kannattaa viedä pois mökistä, jotta ne eivät houkuttele varkaita. Esimerkeiksi mökillä olevista arvokkaista asioista poliisi mainitsee alkoholin ja aseet.

Toiseksi verhot kannattaa jättää auki. Näin varas näkee, ettei mökissä ole mitään anastettavaa. Kolmas poliisin vinkki koskee murtohälyttimiä ja kameravalvontaa. Niistä kannattaa tiedottaa näkyvästi tarroilla ja kilvillä.

Poliisin mukaan tuntemattomalta kulkijalta voi kysyä kohteliaasti, että etsiikö tämä jotain paikkaa.

– Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän yleensä vaihtaa maisemaa, poliisi vinkkaa tiedotteessaan.

Poliisi on tehnyt mökkiläisten neuvomiseksi myös Youtube-videoita (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Poliisi kehottaa: Tarkasta kesämökkisi talvellakin ja jätä verhot auki

Mökkimurroissa hurja kasvupiikki alkuvuonna – "Aika paljon vuosivaihtelua"