"Yleensä tyttäreni on vilkas, mutta nyt hän vain istuu hiljaa" – siirtolaiskaravaanin lapset ovat ahdistuneita ja sairaita

Väliamerikkalaisten siirtolaisten karavaanin lapset ovat stressin kuormittamia. Väkivaltaa paenneiden perheiden lapsia autetaan Meksikossa purkamaan stressiä piirtämällä ja laulamalla.

México
Daniela López halaa tytärtään.
"Pienimmät lapset ottavat karavaanin seikkailuna, mutta kahdeksanvuotias tyttäreni ikävöi sukulaisia", kertoo hondurasilainen kolmen lapsen äiti Daniela López.Anna-Reetta Korhonen / Yle

MÉXICO Väli-Amerikasta Meksikon kautta kohti Yhdysvaltoja pyrkivien siirtolaisten leirissä äiti toisensa jälkeen kuvaa, kuinka väkivallan uhka Hondurasissa ja El Salvadorissa on ajanut heidät matkaan.

Hondurasilainen Daniela López on saapunut Meksikon pääkaupunkiin Méxicoon 4-, 5- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa. Perhe on matkustanut Yhdysvaltoihin pyrkivän siirtolaiskaravaanin mukana.

– Pienimmillä lapsillani on hauskaa. He leikkivät ja jaksavat kävelläkin yllättävän pitkään. Aina kun saavumme uuteen paikkaan, minä olen lopen uupunut, mutta pikkulapset jatkavat hyppimistä, kertoo López.

Kahdeksanvuotias tytär sen sijaan ymmärtää pikkusisaruksiaan enemmän.

– Tyttäreni on masentunut. Yleensä hän on vilkas, mutta nyt näen hänet usein hiljaa paikallaan, miettimässä. Hän kyselee, milloin hän pääsee taas kouluun. Minä vastaan, että ei nyt, myöhemmin, López kuvailee.

Karavaaniin osallistuva tyttö on askarrellut itselleen päähineen Unicefin teltassa.
Karavaaniin osallistuva tyttö on askarrellut itselleen päähineen Unicefin teltassa. ”Monet lapset haluavat tänne leikkimään heti herättyään”, kertoo Unicefin tiedottaja Rocio Nuñez.Anna-Reetta Korhonen / Yle

Unicef: Lapset traumatisoituneita

Urheilukentällä Méxicon laidalla majoittui loppuviikosta noin 9 000 siirtolaiskaravaanin mukana saapunutta väliamerikkalaista. Heistä arviolta 2 300 on lapsia ja nuoria. Nuorin syntyi matkan aikana.

Siirtolaiskaravaanin lapset ovat sairaita ja traumatisoituneita, kertoo perheitä auttava YK:n lastenjärjestön Unicefin Meksikon-osasto.

– Monet lapsista ovat todella ahdistuneita ja heitä painaa raskas stressi. Monien perheet ovat kohdanneet kotimaissaan väkivaltaa, uhkauksia ja vainoa, kertoo Meksikon Unicefin tiedottaja Rocio Nuñez.

Rosa matkustaa karavaanissa puolisonsa ja viiden lapsensa kanssa. Pienin on yhdeksän kuukauden ikäinen. ”Hondurasissa oli kuuma ja täällä on öisin hyytävän kylmä, siksi lapset ovat sairastelleet.”
Rosa matkustaa karavaanissa puolisonsa ja viiden lapsensa kanssa. Pienin on yhdeksän kuukauden ikäinen. ”Hondurasissa oli kuuma ja täällä on öisin hyytävän kylmä, siksi lapset ovat sairastelleet.”Anna-Reetta Korhonen / Yle

Myös Daniela López on kokenut väkivallan uhan. López oli toiminut Hondurasissa vaaleissa ääntenlaskijana. Yhteiskunnallinen tilanne kärjistyi, ja ääntenlaskijoita uhattiin tappaa.

Epäselväksi jää, mihin vaaleihin López tarkalleen viittaa. Hondurasissa puhkesi väkivaltaisia mielenosoituksia presidentinvaalin tuloksesta viime vuoden lopulla.

Oppositio syytti istuvan presidentin Juan Orlando Hernándezin voittaneen vaalit vilpillä. Osa äänistä laskettiin uudelleen. Myös kansainväliset tarkkailijat epäilivät heijastaako vaalitulos äänestäjien todellista tahtoa.

Rajun jengirikollisuuden piinaamissa Hondurasissa ja El Salvadorissa väkivallan uhka ja toimeen tulemisen vaikeus kietoutuvat yhteen. Rikollisjengit haluavat siivunsa vähäosaisten pienistä tienesteistä.

Jos suojelurahaa kieltäytyy maksamasta, jengit saattavat tappaa koko perheen.

Meksikon lastensuojeluviraston teltalla käy vilinä kun lapset käyvät piirtämässä ja leikkimässä.
Meksikon lastensuojeluviraston teltalla käy vilinä kun lapset käyvät piirtämässä ja leikkimässä.Anna-Reetta Korhonen / Yle

Polttavaa aurinkoa, hyytäviä öitä

Lapsille matka Méxicoon on ollut pitkä ja raskas, Unicefin Rocio Nuñez kuvaa.

Välillä lapset ovat perheineen taivaltaneet polttavan auringon alla, kun taas yli kahden kilometrin korkeudella merenpinnasta sijaitsevassa Méxicossa varsinkin yöt ovat usein hyytävän kylmiä.

Majoitus urheilukentällä on teltoissa.

– Lapsilla on hengitystiesairauksia, ripulia ja oksennusta, Nuñez kuvaa.

Méxicon kaupungin lääkärit ja hammaslääkärit hoitavat sairaita rekkoihin rakennetuissa hoitopisteissä maksutta.

– Lasten terveydentilan vakauttaminen on nyt kaikista tärkeintä, Nuñez sanoo.

Siirtolaiskaravaanin jäsenet jonottavat juomista urheilustadionilla Méxicossa.
Siirtolaiskaravaanin jäsenet jonottavat juomista urheilustadionilla Méxicossa.Anna-Reetta Korhonen / Yle

Unicef järjestää leirin lapsille vauvaikäisistä teineihin toimintaa. Lapsille pystytetyissä teltoissa he pääsevät leikkimään, laulamaan ja askartelemaan ikätasonsa mukaisesti.

– Tarkoitus on auttaa leikin avulla lapsia purkamaan stressiä, jotta se ei muodostuisi traumaksi. Jos huomaamme jonkun lapsen kärsineen hyväksikäytöstä tai väkivallasta, ohjaamme hänet psykologille tai viranomaisten tarjoaman tuen piiriin, Nuñez kuvaa.

"Haaveilen siitä, että lasteni ei tarvitse pelätä"

Karavaanin päämääränä on päästä Meksikon pohjoisrajalla sijaitsevaan Tijuanan kaupunkiin ja sieltä Yhdysvaltoihin.

Tijuanaan on pääkaupungista vielä 2 800 kilometrin taival. Méxicossa lapset saavat levähtää, mutta matkalla on vielä monia uhkia.

– Siirtolaislapsia kidnapataan, raiskataan ja heitä katoaa. Koska siirtolaisten reitit eivät ole vakiintuneita, nämä riskit ovat suurempia, Nuñez kuvaa.

Daniela López rukoilee pääsevänsä lastensa kanssa Yhdysvaltoihin töihin.

– Haaveilen siitä, että lasteni ei tarvitse pelätä mennessään puistoon tai kouluun. Ja siitä, että voisin asua maassa, jossa minun ei tarvitsisi valita, ostanko lapsille ruokaa vai lähetänkö heidät kouluun, López huokaa.

Lasten maalauksissa toistuvat Hondurasin ja Meksikon liput.
Lasten maalauksissa toistuvat Hondurasin ja Meksikon liput.Anna-Reetta Korhonen / Yle