1. yle.fi
  2. Uutiset

Isät samalle viivalle äitien kanssa: Isänpäivästä tulee virallinen liputuspäivä

Sisäministeriö aikoo muuttaa isänpäivän viralliseksi liputuspäiväksi. Sisäministeri Kai Mykkänen haluaa asettaa isät tasa-arvoiseen asemaan äiteihin nähden.

isänpäivä
Suomen lippu liehuu salossa.
Yle

Isänpäivästä tulee jatkossa virallinen liputuspäivä äitienpäivän tapaan, Sisäministeriö tiedottaa (siirryt toiseen palveluun). Ministeriö perustelee isänpäivän liputuksen virallistamista tasa-arvosyillä.

Tähän asti isänpäivä on ollut kalenteriin merkitty liputuspäivä ja vakiintunut tapa, mutta ei virallinen liputuspäivä.

– Äidit ja isät on nyt syytä asettaa samalle viivalle myös liputuspäivän aseman osalta. Selkein keino on lisätä isänpäivä asetuksella virallistettujen liputuspäivien joukkoon, sisäministeri Kai Mykkänen toteaa tiedotteessa.

Suomessa on kuusi virallista liputuspäivää. Virallisina liputuspäivinä (siirryt toiseen palveluun) valtion virastot ja laitokset on velvoitettu liputtamaan. Äitienpäivän lisäksi muut viralliset liputuspäivät ovat Kalevalan päivä, vappu, puolustusvoimain lippujuhlan päivä, juhannuspäivä, ja itsenäisyyspäivä.

Sisäministeriö on noudattanut pidättyväistä linjaa uusien liputuspäivien suhteen. Virallisia liputuspäiviä on muutettu vain kerran, kun vuonna 1996 päivitettiin uudet vaalipäivät.

– Isänpäivän kohdalla virallistamisessa on kyse ainutlaatuisesta asetelmasta, jossa poistetaan symbolinen ero selkeään vastinpariin eli äitienpäivään nähden, Mykkänen perustelee.

Asia etenee siten, että sisäministeriö valmistelee esityksen liputusasetuksen muuttamisesta ja vie sen valtioneuvoston päätettäväksi. Sisäministeriö toivottaa lämpimästi hyvää isänpäivää kaikille.

Lue lisää:

Ministeri Saarikko ehdottaa isänpäivää viralliseksi liputuspäiväksi äitienpäivän tapaan – sisäministeriöltä vihdoin vihreää valoa

Lue seuraavaksi