1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ensimmäinen maailmansota

Emmanuel Macron: "Kansalliskiihko on vastakohta isänmaanrakkaudelle" – maailman johtajat kerääntyivät sateiseen Pariisiin muistamaan ensimmäisen maailmansodan loppua

Maailman johtajat osallistuivat muistoseremoniaan Pariisin Riemukaarella. Ensimmäisen maailmansodan päättymisestä on kulunut sata vuotta.

ensimmäinen maailmansota
Valtionjohtajat kokoontuivat Pariisiin muistamaan ensimmäisen maailmansodan päättymistä.
Valtionjohtajat kokoontuivat Pariisiin muistamaan ensimmäisen maailmansodan päättymistä.Ludovic Marin / EPA

Ensimmäisen maailmansodan päättymistä muistetaan tänään ympäri maailman. Suurimmat muistojuhlallisuudet järjestetään Pariisissa, jonne on saapunut noin 70 valtiojohtajaa.

Emmanuel Macron,  Angela Merkel ja  Brigitte Macron muistotilaisuudessa Pariisissa.
Aurelien Meunier / Getty Images

Aamupäivällä Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja hänen vaimonsa Brigitte Macron ottivat vieraita vastaan Élysée-palatsissa. Sieltä valtiojohtajat kävelivät sateisessa säässä Champs-Élysées'n bulevardia pitkin Riemukaaren muistomerkille.

Kuvassa Macron kävelee istumassa olevien valtiojohtajien edestä. Istumassa muun muassa Merkel, Trump ja Niinistö.
Ludovic Marin / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Riemukaarelle autolla erillään muista päättäjistä. Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui hänen jälkeensä. Paikalla oli myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Emmanuel Macron puhujanpöntön takana. Hänellä on kädessään mikrofoni. Puhujanpöntössä on Ranskan lippu.
Francois Mori / EPA

Ranskan presidentti Macron kehotti puheessaan Riemukaaren seremoniassa maailman johtajia "rakentamaan toivoa, ei pelkoa".

– Kansalliskiihko on vastakohta isänmaanrakkaudelle. Nationalismi on isänmaanrakkauden pettämistä, Macron sanoi.

Hän jatkoi, että laittamalla omat intressinsä etusijalle ja olemalla välittämättä muista, menettää kansakunta moraaliset arvonsa.

Kuvassa Donald Trump ja Angela Merkel istumassa vierekkäin. Molemmat katsovat yläviistoon.
Francois Mori / EPA

Pariisissa on myös protestoitu. Ilman paitaa ollut naismielenosoittaja onnistui pääsemään lähelle Trumpin saattuetta, joka oli saapumassa Riemukaarelle.

Seremonian jälkeen valtiojohtajat ja muut arvovieraat siirtyivät Élysée-palatsiin Macronin isännöimälle lounaalle. Vieraita on yhteensä 130.

Donald Trump , Angela Merkel ja Emmanuel Macron muistotilaisuudessa Pariisissa.
Benoit Tessier

Trump ja Putin istuvat pääpöydässä lähellä Macronia. Samassa pöydässä lounaalla istuvat myös muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja YK:n pääsihteeri António Guterres.

Vladimir Putin lounaalla ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistojuhlallisuuksissa. Oikealla YK:n pääsihteeri Antonió Guterres ja vasemmalla puolella EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.
Mikhail Metzel / EPA

Valtiojohtajien puolisot osallistuvat samaan aikaan Versaillesin palatsissa Brigitte Macronin emännöimälle lounaalle.

Venäläisten uutistoimistojen mukaan Putin ja Trump ovat keskustelleet juhlallisuuksien yhteydessä. Putin sanoi RIA Novostin mukaan, että keskustelu oli hyvä.

Lounaan jälkeen Pariisissa järjestetään kansainvälinen rauhankonferenssi, jonka avaavat Merkel ja YK:n pääsihteeriGuterres.

Lue myös:

Turkulainen Usko Salonen lähti merimieheksi Australiaan, mutta kuoli Flanderin juoksuhaudoissa – Ensimmäisessä maailmansodassa suomalaisia taisteli sekä lännessä että idässä

Ranskan presidentti Macron tyhjensi kalenterinsa ja lähti kiertämään sodan koskettamia pikkukyliä – "Yhtäkkiä olemme keskellä mediasirkusta"

Lue seuraavaksi