Trumpin twiitit Kalifornian maastopaloista saivat palomiehet ja julkkikset raivostumaan

Presidentti Donald Trumpin viestejä Kalifornian maastopaloista pidetään tunteettomina sekä pelastustyöntekijöitä halventavina.

maastopalot
Palomiehet yritttävät saada maastopaloja hallintaan vuorenrinteellä West Hillsissä, Kaliforniassa.
Palomiehet yritttävät saada maastopaloja hallintaan vuorenrinteellä West Hillsissä, Kaliforniassa.Eugene Garcia / EPA

Kalifornian maastopaloja vastaan taistelevat palomiehet ovat olleet pöyristyneitä presidentti Donald Trumpin Twitter-viesteistä osavaltion historian tuhoisimpien palojen keskellä.

Ranskassa ensimmäisen maailmansodan päättymisen juhlallisuuksiin viikonloppuna osallistunut Trump arvosteli twiitissään viranomaisia tulipalojen leviämisestä. Trumpin mukaan tulipalot ovat seurausta metsien huonosta hoidosta.

Trump kirjoitti lauantaina, että määrärahoja voidaan vähentää, jos asiat eivät parane.

Presidentti jatkoi sunnuntaina metsänhoidosta vastaavien viranomaisten syyttelyä. Hänen mukaansa kunnollisella metsien hoidolla jatkuva hävitys Kaliforniassa saataisiin estettyä.

"Trumpin viestit puutteellisiin tietoihin perustuvia"

Palomiehiä edustavat organisaatiot ovat syyttäneet presidenttiä siitä, että tämä tekee politiikkaa keskellä tuhoisaa katastrofia.

Neljä miestä kantaa tulipalon uhria siniseen muoviin suojattuna Kaliforniassa. Ympäristö on hienoisen savun peitossa.
Tulipalon uhria kannettiin pois palaneesta asunnosta Kalifornian Paradisessa 10. marraskuuta.Josh Edelson / AFP

– Hänen kommenttinsa ovat piittaamattomia sekä palomiehiä ja tuhon koskettamia ihmisiä halventavia, sanoo Kansainvälisen palomiesten yhdistyksen puheenjohtaja Harold Schaitberger uutiskanava CNN:llä (siirryt toiseen palveluun).

Kalifornian ammattipalomiehiä edustavan organisaation puheenjohtaja Brian K. Rice pitää presidentin twiittejä suoranaisena hyökkäyksenä paloja vastaan taistelevia pelastustyöntekijöitä kohtaan.

Ricen mukaan presidentin uhkailevat viestit määrärahojen epäämisestä ovat sisällöltään puutteellisiin tietoihin perustuvia ja huonosti ajoitettuja.

– Mielestäni tämä häpeällinen hyökkäys Kaliforniaa vastaan on samalla hyökkäys kaikkia eturintamalla paloja vastaan taistelevia rohkeita miehiä ja naisia kohtaan, Rice sanoo.

Hän kuvailee Trumpin väitteitä kehnosta metsänhoidosta ”vaarallisen vääriksi”.

Infernaalinen savupilvi Kalifornian Malibussa.
Kalifornian tulipalojen savupilvet näkyivät jo Malibussakin 10. marraskuuta.David Mcnew / AFP

– Maastopalot eivät syty ja leviä ainoastaan metsäisillä paikoilla, vaan myös asutuilla alueilla ja avoimilla pelloilla, joihin ne leviävät rutikuivan kasvillisuuden, kovien tuulien, alhaisen ilmankosteuden sekä maasto-olosuhteiden vuoksi.

DiCaprio: Palojen taustalla ilmastonmuutos ja historiallinen kuivuus

Myös moni tunnettu julkisuuden henkilö on arvostellut Trumpin ulostuloja.

Laulaja-lauluntekijä Katy Perry kuvaili Trumpin twiittejä ”totaalisen tunteettomiksi”. Perry muistutti, ettei kyse ole politiikasta vaan kunnollisista amerikkalaisperheistä, jotka ovat menettäneet kotinsa.

Näyttelijä Leonardo DiCaprio puolestaan korosti, että palojen taustalla vaikuttaa ilmastonmuutos ja historiallinen kuivuus. Puoluepolitiikkaa ei näyttelijän mukaan pitäisi sotkea maastopaloihin.

Maastopalojen sulattamia roska-astioita Magaliassa Butten piirikunnassa.
Maastopalojen sulattamia roska-astioita Magaliassa Butten piirikunnassa.Perter da Silva / EPA

Kahden metsänhoitajia syyttelevän Twitter-viestin välissä Trump tosin ehti myös toivottaa Jumalan siunausta kaikille pelastustyöntekijöille ja muistuttaa, että kansakunnan sydämet ovat paloja vastaan taistelevien kanssa.

Viimeisimpien tietojen mukaan maastopalot ovat vaatineet ainakin 29 ihmisen hengen. Uhrien määrän pelätään kasvavan, sillä kymmenien ihmisten kerrotaan olevan kadoksissa.

Kalifornian maastopalot: Suomalaisperhe odottaa evakuointikäskyä auto pakattuna – osa ystävistä menettänyt kaiken omaisuutensa

Kalifornian maastopalot leimahtivat rajuiksi tunneissa – Nasan kuvat näyttävät tuhon avaruudesta