1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maastopalot

Kalifornian paloja paennut suomalainen Ylelle: "Taivas oli mustana savusta, tuhkaa satoi taivaalta"

Videolla näkyy ilmakuvaa maastopaloista ja pelastustöistä. Tuli leviää voimakkaiden Santa Ana -tuulten mukana erittäin nopeasti.

maastopalot
Maastopalo on tuhonnut Kaliforniassa tuhansia asuinrakennuksia
Maastopalo on tuhonnut Kaliforniassa tuhansia asuinrakennuksia

Tiina Itkonen työskentelee professorina Kalifornian osavaltion yliopistossa Channel Islandilla. Torstaina alueella riehuva maastopalo tuli niin lähelle, että viranomaiset päättivät evakuoida koko yliopiston kampusalueineen.

– Palo eteni minuuteissa tähän meidän alueelle. Voimakkaat Santa Ana -tuulet tulevat kanjoneista. Niiden mukana tuli leviää tajutonta vauhtia, Itkonen kertoo Ylelle puhelimitse.

30 vuotta Yhdysvalloissa asunut Itkonen on nähnyt jo useamman maastopalon, joten hän osaa varautua niihin. Mukaan paloja pakoon lähti chihuahua Puppe.

– Minulla oli evakkopussi valmiina ja sain kyydin kollegan luo. Hirveällä kiireellä lähtö kyllä tuli, Itkonen sanoo.

savua
Tiet Los Angelesin lähellä ruuhkautuivat evakuointien takia.Tiina Itkonen

Professorin mukaan autojono kasvoi pitkäksi, kun niin monet halusivat päästä pois. Valtatie Los Angelesiin oli poikki tulen takia.

– Taivas oli ihan mustana savusta, savupilvi näytti lähenevän. Tuhkaa satoi taivaalta, Itkonen kuvailee.

Metsäpalojen aiheuttama savu pimensi taivaan Etelä-Kaliforniassa.

Kaksi järkytystä peräkkäin

Itkonen ja alueen muu yliopistoväki kokivat saman vuorokauden sisällä kaksi järkytystä.

Torstaina kansainväliseksi uutiseksi nousi vain kymmenen kilometrin päässä tapahtunut Thousands Oaksin baariampuminen, jossa kuoli 12 ihmistä.

Paikalla oli ollut opiskelijoita myös Itkosen yliopistosta, mutta he kaikki selviytyivät. Kuolleiden joukossa oli läheisen yliopiston opiskelijoita.

– Meillä piti olla kynttilämuistotilaisuus ja kriisiapua yliopistolla. Koolle oli kutsuttu opiskelijoita, professoreita, henkilökuntaa ja perheitäkin, Itkonen kertoo.

Tiina Itkonen
Tiina Itkonen ja chihuahua Puppe autossa lähdössä evakkoon.Tiina Itkonen

Tilaisuus kuitenkin peruuntui evakuoinnin takia.

– Olo on vähän lamaantunut, kun ensin oli ampumistapaus, jota ei pystytty prosessoimaan. Kaksi kriisiä on vähän liikaa, Itkonen sanoo.

Pääsi palaamaan kotiin

Suomalaisprofessori pääsi evakkoon kollegan isoon taloon, jonne saapui toinenkin työkaveri perheineen ja vanhempi pariskunta.

– Ruohonjuuritasolla toisista huolehtiminen on USA:ta parhaimmillaan, hän sanoo.

savua rakennuksen takana
Tiina Itkonen

Tulta on sen verran saatu hallintaan ja tuulet vievät sitä toisaalle, että Itkonen on nyt päässyt palaamaan kotiinsa. Varuillaan pitää yhä olla.

– Hurrikaanin tasoiset tuulenpuuskat jatkuvat. Eikä meistä kukaan ole evakkokasseja purkanut, minäkin järjestin sen vain kuntoon.

Itkonen nukkui ystävänsä luona huonosti, koska hän pelkäsi oman talonsa palavan. Vuoren toisella puolella on tuhoutunut tuhansia taloja.

Lisää aiheesta:

Kalifornian maastopalot: Suomalaisperhe odottaa evakuointikäskyä auto pakattuna – osa ystävistä menettänyt kaiken omaisuutensa

Kalifornian maastopalot ovat vaatineet jo yli 30 kuolonuhria

Lue seuraavaksi