Lemmikinomistajat yllättyivät syyskuussa – punkkikausi ryöpsähti uudelleen

Etelä-Karjalan eläinlääkäriasemilla napsittiin syyskuussa normaalista poiketen punkkeja lemmikkien turkista. Omistajat olivat luottaneet punkkien jo kaikonneen.

punkit
Koira; lemmikki
Suurin osa lemmikinomistajista luottaa punkkien hävinneen jo tältä syksyltä.Tanja Hannus / Yle

Etelä-Karjalan eläinlääkäriasemilla nähtiin tänä syksynä uusi punkkiryöpsähdys. Osa lemmikinomistajista oli jättänyt punkkisuojan pois syyskuussa, mutta punkit olivatkin jatkaneet aktiiviaikaansa lämpimässä syksyssä. Niitä löydettiin lemmikeistä hoitotilanteissa normaalia enemmän.

Etelä-Karjalan eläinlääkäriasemille tehdyn soittokierroksen mukaan punkkihavainnot ovat nyt hiljentyneet, mutta metsästyskoiria suojataan yhä. Myös osa tarkoista lemmikinomistajista suojaa lemmikkinsä vieläkin varmuuden vuoksi.

Eläinlääkäri Liisa Kotisalo Lappeenrannasta kertoo jättäneensä punkkisuojan jo pois omilta koiriltaan.

– Kolmisen viikkoa sitten jätin pois, eikä ole löytynyt yhtään punkkia. Jos haluaa varman päälle pelata, niin riskialtis aika jatkuu yleensä melkein joulukuulle asti, Kotisalo kertoo.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen kertoo punkkien pysyvän aktiivisina, kun lämpötila on vähintään viisi astetta.

– Silti punkkitarkastukset kuulostavat suorastaan hätävarjelun liioittelulta ankeanharmaassa marraskuussa, Saarinen sanoo.

Eteläkarjaisilla eäinlääkäriasemilla punkkeja löytyi hoitotilanteissa tänä kesänä normaalia vähemmän. Tämä voi olla yhteydessä helteiseen kesään sekä siihen, että lemmikit suojataan entistä aktiivisemmin.