1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rovaniemeläiset näyttävät säästyvän veronkorotuksilta – suurimmat ryhmät vastustavat "kaupunkilaisten kukkarolla käymistä"

Korotuksia vastustavat valtuutetut vaativat sekä rakenne- että asenneuudistusta.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto kokoontui päättämään vuoden 2019 budjetista. Kuva: Annu Passoja / Yle

Rovaniemen vuoden 2019 budjetista päättävä kaupunginvaltuusto aloitti kokouksensa turhautuneissa tunnelmissa. Talousjohtamista moitittiin näköalattomaksi ja apaattiseksi ja suhtautumista kaupungin jatkuvaan menojen kasvuun leväperäiseksi.

Suurimmat valtuustoryhmät keskusta ja kokoomus kertoivat vastustavansa kaupunginhallituksen esittämää puolen prosenttiyksikön veronkorotusta 21,5 prosenttiin. Veronkorotusta vastustavat myös perussuomalaiset.

– Veronkorotus on kuin paikkaisi laastarilla vatsahaavaa, totesi kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Sanna Luoma, joka muistutti Rovaniemen olevan Suomen kalleimpia kaupunkeja ilman veronkorotustakin.

Keskusta kannatti korotusta vielä kaupunginhallituksessa, mutta kääntyi viikonlopun aikana yksimielisesti vastustamaan esitystä. Ryhmän puheenjohtaja Susanna Junttila totesikin lounastauon alkaessa olevan jo käytännössä selvää, että veronkorotusta ei tule.

Valtuustoryhmät esittivät yhdessä säästökeinoja, joista moni oli kuultu jo aiempien vuosien budjettivaltuustossa. Kaikki poliittiset ryhmät kannattivat yhden kansalaisopiston mallia, kaupungin tyhjien tilojen myyntiä ja konsulttipalveluiden käytön sekä virkamatkojen vähentämistä. Valtuustoryhmät kannattivat myös Neven (Napapiirin Energia ja Vesi) tuloutuksen kasvattamista. Keskusta esitti lisäksi Rovaniemen kaupunginteatterin yhtiöittämistä.

– Nämä eivät kuitenkaan ratkaise ongelmia ensi vuoden käyttötaloudessa. Veronkorotus on valitettava, mutta vastuullinen ratkaisu tässä tilanteessa, totesi puolestaan SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Maria-Riitta Mällinen.

SDP:n lisäksi veronkorotusta kannattavat myös vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit. Vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilä kritisoi monien liioitelleen verokorotuksen vaikutusta ja antaneen turhaan sellaisen käsityksen, että "tässä ronkitaan mummojen rahat".

Esitystä Neven tuloutuksen kasvattamisesta kritisoitiin keinona ulosmitata vesi- ja sähkölaskuissa ne rahat, jotka kaupunkilaiset säästävät jos veroprosenttia ei koroteta.

Veronkorotusta kannattavat säästäisivät muiden muassa lykkäämällä Ounasvaaran uimahallihanketta. SDP:n ryhmäpuheenvuorossa puhuttiin aikalisästä ja myös vihreiden Miikka Keränen kannatti uimahallihankkeen uudelleenharkintaa. Myöhemmin päivällä vihreiden valtuustoryhmä esitti uimahallin suunnitteluun ensi vuodelle esitetyn 900 000 euron määrärahan siirtämistä vuodelle 2020.

Valtuusto äänestää ensi vuoden tulo- ja kiinteistöveroista iltapäivällä. Puolen prosenttiyksikön korotus tuloverotukseen toisi noin 5,5 miljoonan euron tulot kaupungin kassaan.