Uusia vapaaehtoisia sovittelijoita kaivataan riita- ja rikosasioihin - Keski-Suomessa sovitaan vuosittain 400 juttua

Eniten sovittelua käytetään väkivaltarikosten, ilkivallan ja laittomien uhkausten yhteydessä.

Lyhyet
Pimeä, muutamat lamput näkyvät
Jarkko Riikonen / Yle

Keski-Suomen sovittelutoimisto hakee parhaillaan uusia vapaaehtoisia riita- ja rikosasioiden sovittelijoiksi.

Vapaaehtoiset saavat koulutuksen tehtävään. Koulutus järjestetään Jyväskylässä.

Yhä useampi riita- ja rikosasia sovitaan tänä päivänä vapaaehtoisten sovittelijoiden avulla. Vapaaehtoisten sovitteluiden määrä on noussut koko maassa lähes 16 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Keski-Suomessa vapaaehtoisen sovittelun kautta sovitaan vuosittain noin 400 riitaa ja rikosasiaa - eniten sitä käytetään väkivaltarikosten, ilkivallan ja laittomien uhkausten yhteydessä.

Virallisen syytteen alaisissa rikoksissa syyttäjällä on aina viimeinen harkintavalta, eteneekö asia käräjille. Silloinkin sovittelu nähdään lieventävänä asianhaarana.

Vapaaehtoiset ovat usean vuoden ajan sitoutuneita sovittelutyöhön.

– Meillä on pisimmän aikaa henkilö toiminut sovittelija noin 20 vuotta. Edellinen koulutus on ollut puolitoista vuotta sitten ja sieltäkin ovat lähes kaikki vielä mukana toiminnassa, kertoo vastaava sovittelun ohjaaja Heidi Nieminen Keski-Suomen sovittelutoimistosta.

Uusien sovittelijoiden on ilmoittauduttava tämän kuukauden loppuun mennessä. Uusi sovittelijoiden peruskurssi järjestetään ilta- ja viikonloppukoulutuksena tammi-helmikuussa 2019 Jyväskylässä.

Keski-Suomessa toimii tällä hetkellä noin 45 vapaaehtoista sovittelijaa.