Apteekkari huiputti lääkekorvauksilla satoja tuhansia euroja – tuomittiin kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen

Lahdessa toiminut apteekkari myi vääriä lääkkeitä ja huijasi Kelaa. Apteekkari myönsi syyllisyytensä, mutta kielsi taloudellisen hyödyn tavoittelun.

oikeudenkäynti
apteekin logo talon seinässä
Kela ja apteekkeja valvova viranomainen Fimea kiristivät valvontaansa lahtelaisapteekkarin rikosvyyhdin tultua ilmi marraskuussa 2016. Kuvituskuva.Ismo Pekkarinen / AOP

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi tiistaina entisen apteekkarin kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen. Lahtelaisen Renkomäen apteekin entistä apteekkaria syytettin Kelan huijaamisesta ja vääränlaisten lääkkeiden myymisestä.

Tuomio annettiin törkeästä petoksesta, kolmesta luvattomasta terveydenhuollon ammattihenkilönä toimimisesta ja yhdestä vammantuottamuksesta.

Vastaaja myönsi tiistaina käräjäoikeudessa kaikki syytteet oikeiksi.

Entinen apteekkari ei juurikaan puhunut oikeuskäsittelyn aikana. Hänen asianajajansa kertoi vain pääpiirteitä niistä syistä, jotka johtivat väärinkäytöksiin. Avustaja viittasi henkisiin vaikeuksiin.

– Vastaaja ei halua eikä jaksa keskustella syistä, miksi asiat ovat lähteneet menemään pieleen. Hänellä ei ole ollut tavoitteena niinkään taloudellinen hankinta, vaan perheellä ja yrityksessä on ollut vähän ongelmia, asianajaja totesi oikeussalissa.

Kuvaaminen oikeusistunnossa kiellettiin. Apteekkarin avustaja vetosi vastaajan terveydentilaan.

Epäilykset heräsivät Fimeassa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoi marraskuussa 2016 epäilevänsä, että apteekkari on myynyt asiakkaille vääriä lääkkeitä. Fimea sai asiasta vihiä, kun huolestuneet yksityishenkilöt ja muut apteekit kertoivat epäselvyyksistä. Tapauksesta uutisoitiin laajasti myös siksi, että Fimea pyysi apteekissa asioineilta tietoja epäselvyyksistä.

Epäilyt saivat vahvistusta poliisitutkinnassa. Selvitysten mukaan apteekkari oli toimittanut kymmenille asiakkaille lääkkeitä, jotka olivat erivahvuisia kuin ne, jotka lääkäri oli määrännyt. Asiakkaat olivat myös saaneet apteekista lääkkeitä, jotka eivät olleet vaihtokelpoisia lääkärin määräämän lääkkeen kanssa.

Entinen apteekkari kirjasi asiakkaille lääkkeitä, joita he eivät todellisuudessa saaneet. Kela kuitenkin maksoi apteekille korvaukset olemattomista lääkeostoista.

Käräjäoikeudessa kuultiin, että apteekkari oli saanut perusteettomasti Kelalta rahaa runsaat 334 000 euroa. Tuomio velvoittaa syytetyn korvaamaan summan korkoineen.

Päälle tulivat Kelan oikeudenkäyntikulut, joita kertyi noin 90 000 euroa.

Luvaton terveydenhuollon ammattihenkilönä toimiminen on yksi rikosnimikkeistä, koska syyttäjä katsoi apteekkarin ottaneen lääkärin roolin vaihtaessaan lääkkeitä.

Asianomistajia oli tässä kolme. He kaikki olivat saaneet eri lääkettä kuin lääkäri määräsi. Yhdellä heistä kyse oli vammantuottamuksesta, sillä hänen sairautensa katsottiin pahenneen väärän lääkkeen vuoksi.

Yksi vastaajista oli kärsinyt kuumeesta ja säryistä pidempään kuin siinä tapauksessa, että hänelle olisi annettu lääkärin määräämää lääkettä.

Kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi totesi oikeudessa, ettei kyse ollut varsinaisesti valelääkärinä toimimisesta. Apteekkarilla oli talousvaikeuksia ja liian vähän lääkkeitä, joten hän pyrki antamaan edes jotain, mikä olisi vastannut asiakkaan tarvitsemaa lääkitystä.

Toimilupa pois ja toinen apteekkari tilalle

Apteekkari kiisti syyllistyneensä rikoksiin vielä silloin, kun syyteharkinta valmistui.

Fimea perui hänen toimilupansa pian sen jälkeen, kun se oli tuonut epäilynsä julki. Renkomäessä samalla paikalla alkoi pian toimia uusi apteekki ja toinen apteekkari.

Tapaus on harvinainen muttei ainutkertainen.

Vastaavassa petostapauksessa Nousiaisissa ja Kajaanissa toiminut apteekkari tuomittiintörkeästä petoksesta ja väärennöksestä lähes kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Kelalle tuomittu joutui maksamaan vahingonkorvauksia korkoineen 2,3 miljoonaa euroa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi tuomion tammikuussa 2017.

Lue myös:

Apteekkariliitto: Huijariapteekkarin tapaus ei olisi enää mahdollinen, koska valvontaa kiristetty