1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jemen

Jemenissä taistelut Hodeidasta kiihtyvät: Lähes 150 ihmistä kuoli vuorokauden aikana

Keskeisessä satamakaupungissa pelätään katutaisteluja, jotka uhkaavat entisestään pahentaa siviilien tilannetta.

Hallitusmielisiä taistelijoita Hodeidan kaupungin laitamilla 10. marraskuuta. Kuva: STR / AFP

Jemenissä on kuollut viimeisten 24 tunnin aikana ainakin 149 ihmistä taisteluissa Hodeidan satamakaupungin hallinnasta, kertovat sairaala- ja sotilaslähteet.

Valtaosa uhreista on huthi-kapinallisia ja reilut 30 hallitusmielisiä taistelijoita. Joukossa on lisäksi ainakin seitsemän siviiliä.

Hodeida on huthi-kapinallisten hallussa.

Huthi-kapinalliset torjuivat hallitusmielisen liittouman maahyökkäyksen Punaisenmeren rantaa pitkin Hodeidan satamaa kohti, kertoo liittouman sisäinen lähde. Sotilaslähteistä kerrotaan, että Saudi-Arabian johtama liittouma teki kapinallisia vastaan useita ilmaiskuja.

Jemenin hallituksen joukot etenivät puolentoista viikon taistelujen päätteeksi Hodeidan itäisille asuinalueille sunnuntaina. Kaupungissa pelätään syttyvän katutaisteluja, jotka uhkaavat entisestään Hodeidaan loukkuun jääneitä noin 600 000 siviiliä.

Viime viikolla uutisoitiin, että Hodeidan alueelle oli tehty lähes sata ilmaiskua muutaman päivän aikana.

Hallituksen joukkoja tukee Saudi-Arabian johtama liittouma, huthi-kapinallisia puolestaan Saudi-Arabian arkkivihollinen Iran.

Yli 20 miljoonaa avun tarpeessa

Hodeida on strateginen kaupunki, koska sen sataman kautta kulkee elintarvikkeita ja polttoainetta nälänhädästä kärsiville jemeniläisille. Kaupungin saarto on pahentanut Jemenin humanitaarista kriisiä, jota YK kutsuu maailman tämän hetken pahimmaksi.

YK:n mukaan Jemenin 29 miljoonasta asukkaasta noin 22 miljoonaa on jonkinlaisen humanitaarisen avun tarpeessa. YK:n lastenjärjestön Unicefin arvion mukaan 1,8 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta on aliravittuja.

YK:n ruokaohjelma WFP ilmoitti viime viikolla, että se aikoo laajentaa ruoka-apua nykyisestä 8 miljoonasta saajasta 14 miljoonalle ihmiselle. Ennen kuin ruoka-apua voidaan kasvattaa, Hodeidan taistelujen pitäisi kuitenkin tauota.

Lisää aiheesta:

Unicef: Sodan repimä Jemen on lapsille maanpäällinen helvetti – video

Jemenin kriisiin on sotkeutunut kymmenkunta valtiota – miksi rutiköyhän maan aavikoista taistellaan verisesti?