Airiston Helmen asioita hoitava Dan Högström: Toivon, että yritykset eivät käännä meille selkäänsä

Airiston Helmen hallituksen ainoa varsinainen jäsen Dan Högström laittaa nyt yrityksen kiinteistöjä kuntoon talvea varten ja yrittää saada ne vuokratuksi matkailijoille ensi keväänä.

Airiston Helmen hallituksen jäsen Dan Högström. Kuva: Jesper Alm / Yle

Yle tapasi Dan Högströmin Paraisten Ybbernäsissä sijaitsevan rantakiinteistön piha-alueella. Paikassa, johon keskusrikospoliisi teki mittavan operaation syyskuun lopulla.

Kun Högström suostui mukaan Airiston Helmen kokonaan uuteen hallitukseen, jopa vaimo kysyi häneltä: miksi.

– Tämä on poikkeuksellinen tapaus. Minulla on aikaa, olen eläkkeellä ja pidän haasteista, Högström sanoo.

Kerroimme lokakuun lopussa, että Högström valittiin Airiston Helmen uudeksi hallituksen jäseneksi. Varajäseneksi on nimetty latvialaismies.

Dan Högström ei kommentoi Airiston Helmeen kohdistuvaa poliisitutkintaa. Hänen tehtävänään on hoitaa yrityksen hallintoa ja huolehtia kiinteistöjen kunnosta.

– Omistaja on erittäin tarkka mies. Hän seuraa tarkasti, että kiinteistöt pysyvät kunnossa, sanoo Högström.

Airiston Helmen omistamalla Säkkiluodolla sijaitsee helikopterikenttä. Kuva: Eino Kossila / Yle

Haasteita Högströmillä riittää sekä kiinteistönhoidossa että muissa asioissa. Monelle sanapari Airiston Helmi kalskahtaa pahalta korvissa.

– Moni ajattelee, että Airiston Helmi on yritys, jonka kanssa kukaan ei halua olla tekemisissä. Tarkoitan Airiston Helmi -yhtiön kanssa toimivia paikallisia yrityksiä, mutta myös suuria toimijoita, kuten pankkeja ja vakuutusyhtiöitä. Toivon, että yritykset eivät käännä meille selkäänsä, sanoo Airiston Helmen hallituksen jäsen Dan Högström.

Kiinteistöt talvikuntoon ja keväällä vuokralle

Airiston Helmi vuokraa saaristokohteitaan keväällä matkailijoiden käyttöön. Kaikki rakennukset huolletaan talven aikana, jotta niitä voidaan tarjota matkailijoiden käyttöön vuodenvaihteen jälkeen.

– Tilanne näyttää täällä juuri siltä, että on tehty suuri poliisioperaatio. Sen seurauksena asiat ovat vähän levällään, ja nyt on tarkoitus ottaa tilanne hallintaan, sanoo Dan Högström.

Keskusrikospoliisi teki yhdessä muiden viranomaisten kanssa syyskuun lopulla Paraisilla mittavan operaation, joka liittyi Airiston Helmeen. Poliisi ratsasi alueella kymmeniä kiinteistöjä, otti ihmisiä kiinni ja takavarikoi lähes 3,5 miljoonaa euroa käteistä.

Operaation jäljiltä kaksi ulkomaalaistaustaista miestä on edelleen vangittuna. Toista epäillään törkeästä veropetoksesta ja toista miestä avunannosta törkeään veropetokseen. Miehet ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Lue lisää: