Hyppää sisältöön

"T. Rex pyörähteli kuin jäätanssija" – dinosaurusten kuningas oli odottamattoman ketterä

Nuoret T. rexit olivat nopean pyörähdysliikkeensä ansiosta hyvin tehokkaita tappajia, arvioivat tutkijat.

Kuva: CC0

Tyrannosaurus rex oli liitukauden lopulla maailman lyömätön hallitsija. Sitä tehokkaampaa saalistajaa ei ollut. Tuorein tutkimus on löytänyt lisäsyyn T. rexin ruumiinrakenteesta.

T. rex kykeni käännähtämään kaksin- tai kolminkertaisella ketteryydellä muihin kahdella jalalla liikkuneisiin lihansyöjädinosauruksiin eli theropodeihin verrattuna, kertovat yhdysvaltalais-kanadalaisen tutkimuksen tekijät.

Laskelmissa selitys löytyi T. rexin ruumiin pituudesta ja reisiluista. T. rexin kuonosta häntään oli vähemmän mittaa kuin muilla theropodeilla. Lisäksi reisiluun yläosa oli suurempi, joten siihen mahtui kiinnittymään isompia lihaksia.

Tutkijat päättelivät, että näiden ominaisuuksien takia pyörähdysliike oli tehokkaampi ja sitä vastustava voima pienempi.

Samat fysiikan lait toimivat myös taitoluistelijoiden pirueteissa, vertaa Wisconsinin La Crossen yliopiston biologian apulaisprofessorin Eric Snively.

Voitto kaikissa painoluokissa

Tutkijat laativat useita malleja, joissa T. rexin koko vaihteli keskenkasvuisesta suureen aikuiseen. Tulos oli aina sama: T.rex päihitti muut kaikissa painoluokissa. Tappiolle jäivät jopa puolet kevyemmät theropodit.

"Painava ja pitkulainen kappale" – tässä tapauksessa aikuinen T. rex – kuitenkin kääntyy aina sen verran hitaasti, että saaliin kannatti yrittää karkuun, sanoo Snively.

– Kollegani laski, että ihminen ehtisi haukotella ja katsoa kelloaan, ennen kuin aikuinen T. rex pyörähtäisi nappaamaan hänet, Snively suhteuttaa.

Nuorelta T. rexiltä käännös sen sijaan kävi niin nopeasti, ettei pelastumisesta juuri olisi toivoa, Snivel sanoo.

Hän arvelee, että helppouden vuoksi nuoret T. rexit pyydystivät myös sellaista pientä riistaa, johon muut lihansyöjäsaurukset eivät vaivautuneet tuhlaamaan voimiaan.

Tutkimusta ole vielä julkaistu, mutta tekijät kertoivat siitä vastikään paleontologikokouksessa New Mexicossa ja LiveScience (siirryt toiseen palveluun)-lehden haastattelussa.

Eturaajatkin auttoivat saalistamisessa

Vastikään ilmestyneessä toisessa tutkimuksessa löydettiin käyttötarkoitus T. rexin eturaajoille, jotka ensi näkemältä voivat vaikuttaa surkastuneilta ja hyödyttömiltä.

Tuon tutkimuksen mukaan T. rexin kyynärnivel salli taivuttamisen lisäksi myös huomattavan sivusuuntaisen liikkeen.

Kun otus vielä käänsi kämmenensä rintaa päin, tuloksena olivat napakat pihdit saaliin pitelemiseen.