Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja yrittää uudestaan hallituksen kokoamista

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson sai vain kristillisdemokraatit kiinnostumaan hallituspaikasta.

Ulf Kristersson Kuva: Henrik Montgomery / EPA

Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlén esittää odotetusti, että seuraava hallituksen muodostaja on maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson.

Kristersson kertoi tiedotustilaisuudessaan haluavansa muodostaa hallituksen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kesken. Ruotsin valtiopäivät äänestää hallituksen kokoonpanosta keskiviikkona.

Kristersson sanoi pitävänsä velvollisuutenaan yrittää hallituksen muodostamista, vaikka riskinä onkin, että valtiopäivät äänestävät hallitusvaihtoehdon nurin.

– Haluan muodostaa suurimman mahdollisen porvarihallituksen tehdäkseni mahdollisimman porvarillista politiikkaa, Kristersson sanoi.

Hän elättelee yhä toiveita laajemmasta hallituspohjasta. Porvarileirin jäsenistä keskustapuolue ja liberaalit eivät kuitenkaan ole kelpuuttaneet hallitusyhteistyötä. Ne pelkäävät porvarihallituksen jäävän riippuvaiseksi ruotsidemokraattien tuesta.

Oven raotusta ruotsidemokraateille

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien hallitus olisi pieni ja riippuvainen muiden tuesta.

Kristersson kiisti, että hallitus olisi riippuvainen ruotsidemokraattien tuesta. Hän kuitenkin huomautti, että ruotsidemokraateilla on monia samoja näkemyksiä porvaripuolueiden kanssa. Niissä Kristersson on valmis tekemään yhteistyötä.

Kristerssonin mukaan on ironista, että porvaripuolueet ovat yksimielisempiä monista asioista kuin pitkään aikaan, mutta samaan aikaan ne eivät tiedä, voivatko viedä haluttua politiikkaa eteenpäin.

Kristersson yrittää hallituksen muodostamista nyt toisen kerran. Ruotsin puolueilta odotetaan kompromissihaluja, jotta maahan syntyisi hallitus.

Hallituksen muodostamista on sekoittanut ruotsidemokraattien nousu. Vasemmisto tai oikeisto ei yksinään saa hallitukseen enemmistöä vaan tarvitsee tukea joko toisesta blokista tai ruotsidemokraateilta. Monet muut puolueet pelkäävät ruotsidemokraattien saavan liikaa valtaa vaa'ankieliasemassa.

Korjaus klo 14.48: Andreas Norlén on Ruotsin valtiopäivien puhemies, ei valtioneuvoston puhemies, kuten uutisessa aikaisemmin korjattiin.