Lähihoitaja Pamela Koistinen leipoi vanhuksille kotimaansa Indonesian herkkua – etniset ruuat keräsivät kiitosta palvelukeskuksessa: "Tämä on ihanaa"

Porvoolaisessa palvelukeskuksessa on aloitettu uusi perinne: eri maista lähtöisin olevat hoitajat esittelevät kokkailutaitojaan aiemman kotimaansa tyyliin.

ruokakulttuuri
Pamela
Porvoolaisessa palvelukeskuksessa maisteltiin Makujen Maailma -tapahtumassa eri maista peräisin olevia ruokalajeja. Lähihoitaja Pamela Koistinen valmisti indonesialaista kakkua, surabayaa.Elise Tykkyläinen / Yle

Alun perin kongolainen lähihoitaja Adeline Uwizeye on laittanut porvoolaisessa palvelukeskuksessa oman maansa perinneruokaa: futua munakoison ja vihreäbanaanien kera.

– Afrikasta tuodut munakoisot tosin ovat pieniä ja vihreitä, hän huomauttaa.

Kongolainen ruoka reseptin yhteyteen
Kongolaisia ruokia.Elise Tykkyläinen / Yle
Adeline
Lähihoitaja Adeline Uwizeye valmisti Makujen Maailma -tapahtumaan Kongon perinneruokaa.Elise Tykkyläinen / Yle

Palomäen palvelukeskuksessa onkin erityinen päivä: eri maista kotoisin olevat hoitajat esittelevät kokkailutaitojaan oman alkuperämaansa tyyliin.

Makujen Maailmaksi nimetyssä tapahtumassa vanhukset saavat maistella eri maiden ruokia. Tarjolla on niin lähiruokaa Virosta, Ruotsista ja kotimaastamme kuin kaukomaidenkin eksoottisempia ruokia.

Brasilialainen kakku tuo makeutta juhlailtaan, kun taas suolaisia ruokia edustavat muun muassa Ghana ja Kongo.

– Ihan maistuvaista, toteaa Outi Virtanen. Roppakaupalla erilaista kuin kotimainen ruoka.

– On tosiaankin mielenkiintoista tutustua ulkomaisiin ruokiin, hän jatkaa.

Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin aikoinaan arvostelema ruokavaliomme jakaa täällä Porvoossa mielipiteitä.

– Minun mielestäni suomalainen ruoka maistuu liian makealle. Siinä on liikaa mausteita. Ehkä voisi olla vähemmän sokeria tai kermaa. Sitten se olisi minulle parempi, Adeleine Uwizeye sanoo.

– Kaipaa kyllä lisää maustetta, toteaa puolestaan Indonesiasta tuleva lähihoitaja Pamela Koistinen.

– Enemmän erilaisia mausteita saisi olla, naurahtaa ruoka-annostaan nautiskeleva Outi Virtanen.

Makujen Maailma sai alkunsa, kun Porvoossa vietettiin tapahtumaa nimeltä Smaku, jossa oli mahdollisuus maistella eri ravintoloiden annoksia. Siellä yleisö pystyy äänestämään suosikkiannostaan.

Haastateltava vanhainkodin asukas
Outi Virtaselle maistui useampi ruokalaji.Elise Tykkyläinen / yle
Indonesialainen kakku
Indonesialainen kakku.Elise Tykkyläinen / Yle

– Palvelutalossamme haluttiin myös kokeilla erilaisia makuja ja hyödyntää etnistä taustaa omaavien hoitajien taitoja, toteaa palveluasumisen ohjaaja Päivi Jalava.

Makujen Maailma -tapahtuma aiotaan järjestää jatkossa vuosittain.

Outi Virtanen suhtautuu tähän myönteisesti.

– Tämä on ihanaa! Pitäisi olla enemmän vaihtelua ja tämmöistä juuri. Enemmän mahdollisuuksia joskus edes rentoutua hyvän ruuan parissa.

Tapahtuma on omiaan tuomaan vieraita kulttuureja lähemmäs suomalaisia.

– Haluan esitellä omaa kulttuuriani ja nähdä myös muita kulttuureja. Täällä voin myös esitellä omaa kansallispukuani, Pamela Koistinen sanoo.

virolainen juoma
Virolainen ruokalaji kama. Se valikoitui lopulta vanhusten suosikiksi.Elise Tykkyläinen / Yle

– Työkaverinikin saavat nyt tutustua kotimaani ruokakulttuuriin, Adeleine Uwizeye jatkaa.

Vanhusten suosikiksi valikoituu lopulta virolainen ruokalaji kama. Se on hyvin yksinkertaisella reseptillä tehty juoma, joka tarjoillaan pienestä kupista.

Vanhainkodin työntekijöitä kokkaamassa
Eri maista tulevat hoitajat esittelivät taitojaan Porvoossa.Elise Tykkyläinen / Yle