1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viikonloppukooste

Viisi huippujuttua lauantai-iltaan: Kuka tekee työt vuonna 2030 ja mikä korvaisi kivihiilen?

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
vaestorakenne-lahtokuva.jpg
Työikäiset vähenevät vuosi vuodelta. Vauvoja syntyy Suomeen niin vähän, että työntekijöitä täytyisi löytää lisää vanhenevasta väestöstä tai ulkomailta. Tässä Bern Amarin, Linda Mustelinin ja Esko Parikan kaltaiset ihmiset ovat ratkaisevassa roolissa.Jari Kovalainen, kuvankäsittely Eetu Pietarinen / Yle

Sadasta suomalaisesta 44 tekee nyt töitä ja tilanne heikkenee – asiantuntijoiden kolme ratkaisua ongelmaan

Kuka tekee työt vuonna 2030? Tutkijat tuplaisivat maahanmuuton ja kannustavat suomalaisia jaksamaan töissä.

Helen Mustikkamaa luolalämpövarasto Janne Rauhamäki yksikönpäällikkö
Yksikönpäällikkö Janne Rauhamäki Mustikkamaan tulevassa lämpövarastossa.Markku Pitkänen / Yle

Helsingillä on mahdoton tehtävä: Pitäisi korvata miljoona tonnia kivihiiltä vaihtoehdoilla, joita ei ole edes olemassa

Helsinki on muuta Suomea jäljessä kivihiilen korvaamisessa muilla vaihtoehdoilla energiantuotannossa. Mustat hiilikasat ovat ikävä muistutus tästä. Viime vuosina kivihiilen käyttö on vain lisääntynyt pääkaupungissa.

auton tankkausta
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Analyysi: Tajuavatko dieselveron poistamista vaativat, että verosta luopuminen nostaisi dieselin litrahintaa 26 senttiä?

Tällä viikolla uutisoitiin, että dieselautojen käyttövoimaveron poistoa ajava kansalaisaloite keräsi pikavauhdilla eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 kannatusilmoitusta. Mutta. Monilla on käsitys, että dieselin käyttövoimaverolla tasattaisiin polttoaineiden hintaeroja. Dieselille annetaan verotukea. Jos verosta luovutaan, on luovuttava myös tuesta.

Ihmisen siluetti järveä vasten.
Matti Myller / Yle

Huumeiden ostaminen oli Anun 8.-luokkalaiselle tyttärelle helppoa kuin kirppiksellä käynti – teinien huumeongelma on räjähtänyt paikoin käsiin, ja yksi syy siihen on saatavuus

Perheenäiti ei tiennyt, että hänen tyttärensä oli edes kokeillut huumeita. Sitten hänelle selvisi, että tytär oli käyttänyt niitä koulussa. Hän haluaa jakaa tarinansa, jotta sama ei toistuisi muissa perheissä.

Tommy Lindgren ja Ramy Essam
Don Johnson Big Bandin Tommy Lindgreniä ja egyptiläisrokkari Ramy Essamia yhdistävät sekä aktivismi että musiikki.Petteri Sopanen / Yle

Egyptin vallankumouksen rock-ikoni Ramy Essam ei voi palata kotiin: "Suomessa voi sanoa mitä vain, mutta ihmiset eivät sano juuri mitään"

Don Johnson Big Bandin uudella levyllä esiintyy yksi Egyptin kansannousun keskeisistä hahmoista: runoilija Ramy Essam, jonka kotimaassa runo voi viedä vankilaan. Siksi hän ei ymmärrä ihmisiä, jotka eivät käytä ilmaisunvapauttaan.

Lue seuraavaksi