1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Valtuusto sai aikaan päätöksen koulujen määrästä: Kouvolassa tulevaisuudessa 20 peruskoulua – Yle seurasi hetki hetkeltä

Virkamiesten esitys oli 18 peruskoulua, mutta kaupunginhallitus ja lautakunta ovat 20 koulun kannalla. Viimeisessä äänestyksessä kaupunginhallituksen esitys voitti äänin 39-20.

Oppilaat ja heidän vanhempansa järjestivät mielenilmauksen ennen Kouvolan kaupunginvaltuuston kokousta. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Kouvolan kaupunginvaltuusto päättää maanantaina, kuinka monta peruskoulua kaupungissa on tulevaisuudessa. Virkamiesten esitys on ollut 18 koulun malli. Lasten ja nuorten lautakunta linjasi viime viikolla, että koulujen määrä olisi 20. Maanantaina samalle kannalle asettui myös kaupunginhallitus.

Koulu-uudistus on edennyt Kouvolassa muuten varsin yksituumaisesti, mutta erimielisyyttä virkamiesten ja poliitikkojen välillä on ainakin kolmesta asiasta. Yksi on Anjalan alakoulu, jonka poliitikot säilyttäisivät, mutta virkamiehet lakkauttaisivat. Sama tilanne on Tehtaanmäen koulun kohdalla.

Kolmantena on Elimäen yhtenäiskoulu, joka virkamiesten mielestä pitäisi siirtää Korialle. Perusteluna on se, että Korialla on enemmän lapsia kuin Elimäellä. Yhtenäiskoulun siirtyminen Korialle tarkoittaisi samalla myös Elimäen lukion loppumista.

Kaupunginvaltuuston kokous alkaa kello 17. Yle seuraa kokouksen etenemistä tässä artikkelissa.

Klo 21:23 Tauon jälkeen Harri Helminen kiittää vielä valtuutettuja päätöksestä. Sitä viedään eteenpäin yhdessä ja haasteena on talous. Asia on loppuunkäsitelty ja samalla päättyy myös Ylen seuranta.

Klo 21:02 Kouvolan kaupunginvaltuusto on päättänyt, että kaupungin peruskoulujen määrä on tulevaisuudessa 20. Anjalan koulu ja Tehtaanmäen koulu siis säilyvät ja yhtenäiskoulu säilyy Elimäellä.

Klo 21:01 Seuraavaksi vastakkain Ville Kauniston esitys (Ei) ja kaupunginhallituksen pohjaesitys (Jaa). Lopputulos: 39 Jaa-ääntä, 20 Ei-ääntä. Kaupunginhallituksen esitys tuli siis valtuuston päätökseksi.

Klo 20:58 Seuraavaksi vastakkain ovat Kauniston (Ei) ja Liukkosen (Jaa) ehdotukset. Lopputulos: 17 Jaa-ääntä 27 Ei-ääntä ja 14 tyhjää.

Klo 20:56 Vastakkain äänestyksessä ovat ehdotukset Kaunisto (EI) ja Käki (Jaa). Lopputulos: 20 Jaa-ääntä, 24 Ei-ääntä ja tyhjiä 15.

Klo 20:54 Muutosesitykset ovat seuraavat: 1. Jorma Liukkosen esitys Ummeljoen koulun säilyttämisestä. 2. Jari Käen ja perussuomalaisten ryhmän ehdotus Vahteron ja Pilkanmaan koulujen säilyttämisestä. 3. Ville Kauniston esitys 18 koulun mallista.

Klo 20:51 Keskustelu päättyy. Muutosesityksiä tehtiin kolme ja ne käsitellään seuraavaksi.

Klo 20:48 Kokous jatkuu. Jouni Suninen vaatii perusteluja sille, että opetus paranisi. Nuorisovaltuuston Maria Palmroos pyytää valtuutettuja jo siirtymään päätöksentekoon. Hän saa aplodit.

Klo 20:32 Valtuusto vetäytyy neuvottelutauolle. Sen jälkeen voidaan odottaa äänestyksiä.

Klo 20:31 Matti Lindholm jatkaa Korian puolustamista. Hän on aiemmin toiminut Elimäen lukiota puolustavassa liikkeessä, mutta korostaa nyt, että tosiasiat kuitenkin ratkaisevat. "Samalla logiikalla Kuusankoskelta voitaisiin kuljettaa oppilaita Jaalaan ylläpitämään sen kylän elinvoimaa". Kimmo Jokiranta vastaa puolustamalla Elimäkeä sijainnin perusteella.

Klo 20:25 Keskustan Markku Pakkanen kannattaa 20 koulun mallia ja korostaa, että kyse on koko Kouvolaa koskevasta ratkaisusta.

Klo 20:21 Keskustan Janne Wall puolustaa Elimäkeä ja muistuttaa, että Elimäki on jo aiemmin osallistunut koulujen karsintaan. Puheenjohtaja Leppänen huomauttaa, että keskustelu alkaa kiertää jo kehää.

Klo 20:18 Kokoomuksen Jari Larikan ja SDP:n Harri Helmisen sanailu jatkuu. Larikka ihmettelee, miksi loppusuoralla tuodaan uusi ehdotus, vaikka valmistelua on tehty vuoden verran.

Klo 20:13 Henna Hovi puolustaa lautakunnan päätöstä säilyttää Anjalan ja Tehtaanmäen koulut. Matti Lindholm ei ymmärrä argumenttia, jonka mukaan koulu pitää säilyttää koska se on jo olemassa. Samalla hän puolustaa taas Koriaa . "Korialaiset pakotetaan tekohengittämään Elimäen kirkonkylää. Mitä pahaa Koria on tehnyt?".

Klo 20:05 Kokous jatkuu. Maija Lehtomäki puolustaa Elimäen yhtenäiskoulua, koska rakennus on siellä jo valmiiksi. Toisin kuin Korialla. Olen mielelläni kyläpoliitikko, jos se on järkevää. Jani Heikari vastaa kriittisesti ja kiittää virkamiesten valmistelemaa esitystä 18 koulusta.

Klo 19:32 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen sivaltaa kokoomusta sanomalla, että SDP:n ei tarvitse erikseen sanoa omistavansa korvat. Hän vastaa myös kommentteihin puolueen edunvalvonnasta. "Ei myö Nybergin kanssa mitään koulua enää tarvita, vaan ajamme ihmisten asioita". Valtuusto vetäytyy 20 minuutin tauolle.

Klo 19:25 Pekka Korpivaara ihmettelee Jari Larikan tavoin, miksi Korialle ei voi siirtää yhtenäiskoulua, kun samalla Anjalaan ollaan rakentamassa pientä koulua. Matti Lindholm komppaa ja korostaa, että Elimäen koulu ei ole enää nykyaikainen. Korialla oppilasennuste on myös paljon parempi.

Klo 19:17 Vihreiden Juha Huhtala harmittelee, että kokoukseen tuodaan aivan uusia ehdotuksia ilman kunnollista valmistelua. SDP:n Jukka Nyberg kiittelee värikästä keskustelua. Kokoomuksen Ville Kaunisto tekee ehdotuksen 18 koulun mallin puolesta.

Klo 19:13 Vihreiden Sari Hyytiäinen on surullinen Korian puolesta. Korialaisia oppilaita kuljetetaan nykyisin yläkouluun Elimäelle eikä se ole tasa-arvoista.

Klo 19:08 Matti Lindholm perää perusteluja sille, miksi virkamiesten esitys ei kelpaa. Päivi Kossila jatkaa ja harmittelee alueellista epäsuhtaa. Kossila hmettelee, miksi Anjalan alueelle on jäämässä niin monta koulua.

Klo 19:05 Kokouksessa on monessa puheenvuorossa haikailtu koulujen omien talonmiesten perään ja ihmetelty, minne talonmiehet ovat kadonneet. Jorma Liukkonen sanoo, että se on seurausta kaupungin henkilöstöpolitiikasta.

Klo 19:04 Pekka Korpivaara kritisoi kaupunginhallituksen esitystä epämääräisyydestä muutamassa kohdassa. Päätöstä ei voi tehdä, jos ei tiedä mistä päätetään.

Klo 19:00 Vihreiden Kaisa Spies muistuttaa, että nykypäivän lapset opiskelevat samanlaisissa kouluissa kuin isovanhempansa. Se ei ole ylpeydenaihe. 18 koulun malli katsoo tulevaisuuteen ja on tasa-arvoinen. Muuta ehdottavien pitää perustella erityisen hyvin kantansa.

Klo 18:56 Myös Jouni Suninen kannattaa Vahteron koulun säilyttämistä.

Klo 18:53 Sinikka Rouvari kritisoi erityisesti miespuolisten valtuutettujen puheenvuoroja. Järkisyillä pitää ratkaista tämä asia.

Klo 18:52 Perussuomalaisten ryhmä tekee uuden ehdotuksen. Vahteron ja Pilkanmaan koulut pitäisi säilyttää eli koulujen määrä olisi silloin 22.

Klo 18:50 Kokoomuksen Tapio Karvonen ei ymmärrä, miksi nyt väännetään yksittäisistä kouluista. Rajaamme omaa ajatteluamme. Ei tässä voi yksittäisen kylän elinvoimaa arvioida.

Klo 18:47 Harri Helminen puolustaa kaupunginhallituksen päätöstä säästää Anjalan koulu. Ummeljoelta oppilaat tulevat siirtymään sinne. Anjala on hyvä kaupunginosa, eikä ole taantumassa.

Klo 18:41 Lasten ja nuorten palvelujen johtaja Ismo Korhonen sanoo, että uusien yhtenäiskoulujen sijainnit selviävät myöhemmin. Varsinkin Inkeroinen-Myllykoski -koulun tilanteesta kyseli Mika Byman.

Klo 18:38 Jenni Aikio sanoo, että iso tai pieni koulu ei automaattisesti ole hyvä tai huono.

Klo 18:32 Vasemmistoliiton Jorma Liukkonen kehuu Ummeljoen koulua muun muassa opetuksen, luonnonläheisyyden ja rakennuksen kunnon näkökulmasta. Sitä ei pitäisi lakkauttaa.

Klo 18:30 Yksilöpuheenvuorot jatkuvat. Vihreiden Juha Huhtala kiittelee valmistelua. Hän pitää vastuuttomana kaupunginhallituksen esitystä, jonka mukaan entisen Anjalankosken alueella olisi jatkossa viisi koulua.

Klo 18:24 Valtuusto äänesti siitä, jatketaanko asian käsittelyä vai lähetetäänkö se uudelleenvalmisteluun. 55 valtuutettua äänesti käsittelyn jatkon puolesta, kolme äänesti sitä vastaan ja tyhjää äänesti yksi. Näin ollen käsittely jatkuu.

Klo 18:19 Yksilöpuheenvuorot jatkuvat. Jenny Hasu painottaa, että keskusta on valmis päätöksentekoon kouluverkosta tässä ja nyt.

Klo 18:04 Valtuuston jäsenet vetäytyvät kymmenen minuutin neuvottelutauolle.

Klo 18:03 Vasemmistoliiton Mika Bryman toivoo täsmennystä siihen, miten koulumatkojen turvallisuus aiotaan taata.

Klo 17:57 Yksilöpuheenvuorot alkavat ja ensimmäisenä äänessä on Sheikki Laakso. Hän muistuttaa, että tärkeintä on laadukas opetus eikä seinät.

Klo 17: 56 Puheenvuoron saa myös Kouvolan nuorisovaltuuston edustaja Maria Palmroos. Hän korostaa, että koulumatkojen suunnitteluun pitää panostaa. Erityisen tuen oppilaat pitää huomioida. Päätöksessä olisi pitänyt huomioida paremmin oppilaiden näkökulma. Henkilöstöön ja oppimisympäristöön pitää satsata myös. Ryhmiä ei saa kasvattaa liikaa eikä opettajia karsia kuin korkeintaan eläkepoistumalla.

17:50 Äänessä Suur-Kouvolan Sitoutumattomat ja Jouni Suninen. Hän kyseenalaistaa laskelmat säästöistä. Keskittäminen ei tuo säästöjä, sanoo Suninen. Jättimäiset koulut eivät ole hyvä paikka pienimmille oppilaille ja koulumatkat kasvavat liikaa. Myös sisäilmaa on tutkittu kouluissa Sunisen mukaan väärin.

Klo 17:45 Sitoutumattomien Matti Norppa kantaa huolta paljon tukea tarvitsevista oppilaista. Tukipalveluja tarvitaan ja on turha rakentaa uusia kouluja jos ei ole riittävästi aikuisia auttamassa lapsia.

Klo 17:41 Vasemmistoliiton Mika Byman toistaa ryhmän kannan, että pienet alakoulut ovat lähipalvelua. Hänen mielestään ideologian eli opetuksen kehittämisen nimissä ollaan keskittämässä opetusta suurempiin yksiköihin. Lukumäärästä ollaan päättämässä aivan liian kovalla kiireellä. keskustelu on mustavalkoista kun opetus ja seinät on laitettu vastakkain. Kouvola on ampumassa itseään jalkaan, sanoo Byman. Yläkoulun siirtäminen Elimäeltä Korialle olisi ryhmän mielestä hyvä asia.

Klo 17: 36 Kristillisdemokraattien Arto Sahamies sanoo, että on vaikeita koulupäätöksiä on tehty kaupungissa ennenkin. Oppilaan on saatava hyvää opetusta, joka torjuu myös syrjäytymistä. Koulukiinteistöille tarvitaan omat vastuuhenkilöt ja kiinteistöhallintoa pitää muuttaa.

Klo 17:30 Perussuomalaisten Jari Käki harmittelee, että aikataulusta ei ole vielä tarkempaa tietoa. Hän muistuttaa, että kestää vielä monta vuotta ennen kuin kouluverkosta on lopullisesti päätetty. Ryhmä aikoo tehdä oman ehdotuksensa kokouksen aikana. Toivottavasti sopu säilyy silti, sanoo Käki.

Klo 17: 28 Vihreiden Sari Hyytiäinen nostaa esiin kaupungin koulujen huonon kunnon. Liian pieni oppilasmäärä on huono asia myös tukipalvelujen kannalta eikä rahaa riitä opetukseen. Ryhmä kannattaa 18 koulun mallia.

Klo 17:24 Keskustan puheenvuoron pitää Jenny Hasu. Ryhmän mielestä kouluihin tarvitaan uutta modernia otetta. Perustan pitää olla kunnossa. Kouvola on kokonaisuus ja koululaiset ansaitsevat paremmat tilat.

Klo 17:19 Kokoomuksen puheenvuorossa valtuutettu Ville Kaunisto peräänkuuluttaa rohkeutta tehdä päätöksiä. Lasten ja nuorten mahdollisuus moderniin oppimiseen totetutuu ryhmän mielestä parhaiten asiantuntijoiden suosittelemassa mallissa eli koulujen määrä olisi 18. Kaunisto sanoo, että on valmis lähettämään kuuden vuoden kuluttua myös oman lapsensa isoon kouluun. Faktat vievät meitä kohti uudenlaista Kouvolaa, sanoo Kaunisto.

Klo 17:14 Hovi on myös lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja. Hän korostaa kouluverkon osalta pitkäjänteisyyttä ja kritisoi nopeaa aikataulua.

Klo 17:10. Ensimmäisenä vuorossa SDP:n ryhmäpuheenvuoro, jonka pitää Henna Hovi.

Klo 17:07. Kokous alkaa ja esityslistaa muutetaan heti. Perusopetuksen kehittäminen käsitellään ensimmäisenä eikä vasta viimeisenä.