Tampereen Keskustorista halutaan kaupunkilaisten viihtyisä oleskelutila, jossa historia näkyy

Tampereen paraatipaikka on uudessa kuosissa vuonna 2030. Pientä kohennusta on luvassa jo ensi vuonna.

Tampere
Keskustori
Marraskuisena arkipäivänä Tampereen Keskustorilla on melko hiljaista.Marko Melto / Yle

Tampereen Keskustorin alueen visiointi aloitetiin vuosi sitten kysymällä tamperelaisten mielipiteitä.

– Yhteinen toive näyttää olevan, että maanpäälliset pysäköintipaikat ja bussiterminaali saataisiin pois torilta, kertoo hankekehityspäällikkö Minna Seppänen Tampereen kaupungilta.

– Ihmiset toivovat, että alue olisi mahdollisimman hyvin oleskeltava, viihtyisä paikka. Keskustorin historiaa arvostetaan suuresti. Kaupungin juuret ovat tällä paikalla ja ihmiset haluavat, että se myös näkyy.

Ideasuunnittelu jatkuu ensi vuoden puolelle. Kaupunginhallitus linjaa torin kehittämisen periaatteita ja jatkohankkeita helmikuussa.

Tavoite on vuodessa 2030

Keskustorin suunnittelussa tähdätään vuoteen 2030. Visiossa Hämeenkadun eteläpuolella voisi olla eurooppalainen ravintolatori ja Frenckelin päässä tapahtumatori. Kelaa vastapäätä olevalla parkkipaikalla, niin sanotulla Molinin tontilla, voisi olla uusi rakennus.

– Toiveet ja suunnitelmat ovat sidoksissa moniin liikennesuunnittelun hankkeisiin ja niiden valmistumiseen. Ne edellyttävät, että Kunkun parkki on siihen mennessä toteutunut, ratikka aloittanut toimintansa ja sen kakkosvaihekin on jo tulollaan, Seppänen sanoo.

– Tarvitaan myös ratkaisu bussiterminaalin kohtalosta – löytyykö sille paikka jostain muualta. Tämä taas on yhteydessä asemakeskussuunnitelmiin.

Muutoksia tapahtuu jo ensi vuonna

Vaikka visio katsoo kauas ja isojen muutosten tiellä on vielä monta mutkaa, monia asioita voidaan ratkaista nopeamminkin.

– Voidaan miettiä Tammerkosken siltaratkaisuja, Tammerkosken rantojen kehittämistä ja miten parannetaan Koskipuiston ja Keskustorin välisiä yhteyksiä vapaa-ajan virkistysvyöhykkeenä, Minna Seppänen luettelee.

– Myös Frenckelin rakennukselle päästään miettimään uutta käyttöä, kun kaupunki siirtää virastonsa siitä pois jossain vaiheessa.

Ensi vuonna alueen opasteita ja valaistusta on tarkoitus parantaa. Mahdollisesta ratikkakahvilasta eli vanhaan raitiovaunuun tehtävästä kahvilasta päätetään vuodenvaihteessa. Ensi vuonna avataan myös musiikkiklubi Laikun lavan viereissä olevaan Frenckelin vanhaan pannuhuoneeseen.

Keskustorin tulevaisuudensuunnitelmista ja historiasta järjestetään yleisötilaisuus tiistaina 13.11. klo 17 Galleria Nottbeckissa Finlaysonilla.

Havainnekuva Keskustorista
Keskustorin yleisötilaisuudessa voi tutustua torin pienoismalleihin, idealuonnoksiin ja virtuaalisiin aineistoihin.Tampereen kaupunki ja WSP Finland