Analyysi: Ruotsin porvariyhteistyö joutuu testiin – kokoomusjohtajan pääministeriyttä ovat ilmeisesti kaatamassa myös omat liittolaiset

Kokoomus ja kristillisdemokraatit yrittävät muodostaa hallituksen laajasta vastustuksesta huolimatta.

Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson. Kuva: Pelle T Nilsson / AOP

TUKHOLMA Ruotsin politiikassa eletään poikkeuksellisen sekavia aikoja. Parlamentti kokoontuu keskiviikkona äänestämään kahden puolueen, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien hallituspohjasta. Kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson yritti koota myös laajempaa, neljän puolueen porvarihallitusta, mutta keskustapuolue ja liberaalit eivät lähteneet siihen mukaan.

Ulf Kristersson on ollut porvaripuolueiden, siis myös keskustapuolueen ja liberaalien pääministeriehdokas. Nyt keskustaryhmät kuitenkin katsovat, että porvarihallitus voisi syntyä ja hallita vain oikeistopopulististen ruotsidemokraattien tuella. Sitä ne eivät hyväksy.

Parlamentissa nähdään keskiviikkona todennäköisesti äänestys, jossa kokoomusjohtaja Kristerssonin porvarihallituksen synnyn estävät sekä sen omat liittolaiset keskusta ja liberaalit että punavihreät puolueet.

Tilanne kuohuttaa porvaripuolueiden sisällä. Entinen kokoomuspääministeri Carl Bildt kysyy blogissaan pilkallisen retorisesti, voivatko porvaripuolueet kaataa porvarihallituksen. Hänen mielestään keskiryhmien ajatus siitä, että porvarillinen vähemmistöhallitus istuisi ruotsidemokraattien sylissä, ei perustu todellisuuteen.

Ulf Kristersson sanoi maanantain tiedotustilaisuudessa, ettei hän ole ollut missään yhteydessä ruotsidemokraattien puheenjohtajaan Jimmie Åkessoniin eikä aio tehdä puolueelle mitään myönnytyksiä. Åkesson on sanonut vastustavansa kaikkia sellaisia hallituksia, jotka eivät anna hänelle vaikutusvaltaa.

On siis aivan mahdollista, että myös ruotsidemokraatit liittyvät keskiryhmien ja punavihreiden rintamaan ja äänestävät Kristerssonin hallitusta vastaan.

Punavihreät puolueet, eli sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue, ovat voineet viime viikkoina seurata vaiteliaana sivusta porvaririntaman hajoamista.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven houkutteli omalla hallitustunnustelijakierroksellaan keskustapuoluetta ja liberaaleja sosiaalidemokraattien kumppaniksi. Ainakin toistaiseksi keskustan puheenjohtaja Annie Lööf on pitänyt kiinni vaalilupauksestaan, ettei hän mene Löfvenin johtamaan hallitukseen.

Mikäli keskustapuolue ja liberaalit irtoavat porvariliittoumasta ja äänestävät porvaripääministeriä vastaan, ne tietävät tekevänsä valintoja, joilla on vaikutusta pitkälle tulevaisuuteen. Silti ne näyttävät hyväksyvän riskin porvaririntaman hajoamisesta.

Yksi syy on aito inho maahanmuuttovastaisia ja oikeistopopulistisia ruotsidemokraatteja kohtaan. Siitä sanotaan tulleen sekä Annie Lööfin että liberaalien puheenjohtajan Jan Björklundin uusi poliittinen missio.

Toinen syy voi olla henkilökohtainen kunnianhimo. Lööf saattaa nähdä sekavassa tilanteessa epävarman, mutta ainutkertaisen mahdollisuuden nousta pienpuolueen johtajasta Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi. Tätä näkymää on ruokittu myös mediassa.

Tähän viittasi ehkä myös Ulf Kristersson. Hän haluaa tuoda hallitusvaihtoehtonsa äänestykseen porvaririntaman hajoamisesta huolimatta, koska “kyseessä ei ole peli, vaan ennen vaaleja yhteisesti sovittu politiikka”.

Kristerssonin kannalta porvaririntaman hajoaminen näyttää jo nyt arvovaltatappiolta.

Ruotsin parlamentti äänestää kokoomuksen ja kristillisdemokraattien hallitusvaihtoehdosta keskiviikkoaamuna.