Merenkurkussa tehty useita sinilevähavaintoja – loka-marraskuun havainnot ovat harvinaisia ja kertovat rehevöitymisestä

Leväisen veden käyttöä on syytä välttää ja lemmikkieläimet pitää poissa vedestä.

Merenkurkku
Ahdinparta veden alta
Merenkurkun pohjasta kesällä otettu kuva kertoo rehevöitymisestä.Jarkko Heikkinen / Yle

Merenkurkussa on viime viikkojen aikana tehty useita sinilevähavaintoja.

ELY-keskukseen on tullut havaintoja muun muassa Gerbyn-Västervikin saaristosta, Raippaluodonselältä, Köklotista ja Vallgrundista. ELY-keskuksen mukaan levää on havaittu myös kaukana merellä.

ELY-keskuksen mukaan leväisen veden käyttöä on syytä välttää. Myös lemmikkieläimet on hyvä pitäää poissa vedestä.

Yle uutisoi jo syyskuussa Merenkurkun tavallista hankalammasta sinileväkesästä.

Harvinaista, että useita peräkkäisiä havaintoviikkoja

ELY-keskuksen mukaan ei ole erityisen epätavallista, että sinilevää esiintyy merellä loka-marraskuussa. Lisäksi viime viikkojen tyyni sää on nostanut levää pintaan ja huuhtonut rannoille.

Epätavallista on kuitenkin se, että sinilevää havaitaan tähän aikaan vuodesta useita viikkoja peräkkäin. ELY-keskuksen mukaan se on merkki meren rehevöitymisestä ja liiallisesta fosforimäärästä.

Sinilevät tarvitsevat valoa lisääntyäkseen. ELY-keskuksen arvion mukaan valontarve tarkoittaa, että levät vähenevät ja katoavat muutaman viikon sisään.

Tulevaisuudessa havaintoja aiempaa useammin

Useimmat nyt tehdyistä sinilevähavainnoista ovat olleet Aphanizomenon fos-aque -sinilevää. Se kasvaa myös kylmässä vedessä ja muodostaa harvoin merellä myrkyllisiä esiintymiä. Köklotissa ja Raippaluodonselällä on tässä kuussa havaittu myös Nodularia sp. -levää, joka saattaa muodostaa myrkyllisiä esiintymiä.

ELY-keskuksesta kerrotaan, että sinileväkukinta on tällä vuosituhannella yleistynyt Selkämeressä. Yksi syy on fosforin lisääntyminen merellä. ELY-keskuksen arvion mukaan myös Merenkurkussa esiintyy todennäköisesti tulevaisuudessa sinilevää aiempaa useammin.

Lue lisää: Sinilevä valtasi puhtaista vesistään tunnetun Merenkurkunkin – tutkija toivoo, että hälytyskellot soivat viimeistään nyt: "Meri ei kestä enää lisää kuormitusta"