1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Dieselautot

Maanantaina alulle polkaistu kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi kerää nimiä hurjaa vauhtia – 50 000 allekirjoituksen rajapyykki meni rikki jo illalla

Taustalla aloitteeseen on dieselin voimakas hinnannousu viime aikoina.

Dieselautot
mies huoltoasemalla bensapistooli kädessä
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi kerää kovaa kyytiä nimiä kansalaisaloite.fi-palvelussa (siirryt toiseen palveluun). Maanantaina vireille pistetty aloite on ehtinyt keräämään iltaan mennessä jo yli 50 000 nimeä internetissä.

Aloitteen allekirjoittajat vaativat dieselveron poistamista. Aloite vaatii 50 000 nimeä, jotta se menisi eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteen taustalla on dieselin voimakas hinnannousu viime aikoina. Useilla paikkakunnilla diesel maksaa (siirryt toiseen palveluun) likipitäen saman verran tai jopa enemmän kuin bensa. Dieselin hinta on noussut, sillä maailmanmarkkinoilla bensiinistä on ylitarjontaa ja dieselistä pulaa.

Aloitteen alullepanijoiden mielestä käyttövoimaveron perusteena oleva käyttökustannusten tasaus ei enää toteudu bensiini- ja dieselpolttoainetta käyttävien autojen välillä.

– Käyttövoimavero ja käyttökustannukset ovat dieselautoilla paljon suuremmat kuin bensiiniä käyttävillä autoilla, johtuen dieselpolttoaineen hinnankorotuksista, aloitteen perusteluissa todetaan.

Lue lisää

Harvinainen käänne bensapumpuilla: Dieselin hinta meni bensan ohi – Asiantuntijan mukaan tilanne voi jäädä pysyväksi

Lue seuraavaksi