Romanian presidentti: Maa ei ole valmis EU-puheenjohtajuuteen tammikuussa

Presidentti Klaus Iohannis kehotti maan hallitusta eroamaan.

Romania
Klaus Werner Iohannis, Romanian presidentti
Patrick Seeger / EPA

Romanian presidentti Klaus Iohannis sanoi maanantaina, että Romania ei ole valmis ottamaan vastaan kiertävää EU-puheenjohtajuutta ensi vuoden tammikuussa, ja kehotti maan hallitusta eroamaan.

Presidentin mukaan "asiat ovat menneet raiteiltaan", ja on "poliittinen välttämättömyys korvata hallitus". Tätä presidentti kutsuu "vahingoksi romanialaiselle demokratialle".

– Olemme täysin valmistautumattomia. Hyvälle hallitukselle ei ole mahdollisuutta, Iohannis kommentoi.

Melko tuntematon Viorica Dancila nousi Romanian pääministeriksi tammikuussa. Hänellä on tosin vain vähän valtaa, sillä sosiaalidemokraattisen puoleen puheenjohtaja Liviu Dragnea käytännössä johtaa hallitusta. Dragnea ei voi vaalirikkomusten vuoksi asettua pääministeriksi.

Romania on saanut osakseen arvostelua EU:lta viime vuotisesta kiistellystä korruptiosasetuksesta. Maan hallitus yritti viedä läpi lakiesityksen, jonka mukaan alle 200 000 Romanian lein, eli 44 000 euron suuruiset lahjukset eivät olisi laittomia.

EU julkaisee tiistaina uusimman raportin Romanian ja Bulgarian oikeusjärjestelmistä. EU seuraa maiden korruptiota, oikeusjärjestelmää ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

Lue myös:

Romanian presidentti: Maa on kriisissä

Romanian hallitus antoi periksi: Korruptiolaki perutaan

Romaniaan ensimmäistä kertaa nainen pääministeriksi

Lähteet: AP