Lukiolaiset valmiina vaalivuoteen – SLL:n uusi puheenjohtaja: "Eiköhän me kädenjälki saada hallitusohjelmaankin näkyviin"

Suomen Lukiolaisten Liiton vastavalittu puheenjohtaja Roosa Pajunen nostaa ensi vuoden vaaleista tärkeimmäksi eduskuntavaalit.

lukiolaiset
Roosa Pajunen on Suomen Lukiolaisten liiton uusi puheenjohtaja.
Roosa Pajunen on Suomen Lukiolaisten liiton uusi puheenjohtaja.Tarmo Niemi/Yle

Suomen Lukiolaisten Liiton liittokokous valitsi viikonloppuna uudeksi puheenjohtajakseen seinäjokelaisen Roosa Pajusen.

Pajusen mukaan liittokokousviikonloppu oli antoisa ja erityisesti uusiin ihmisiin tutustuminen oli mahtavaa. Vuoden alussa alkavaa puheenjohtajuuttaan hän odottaa innolla.

Ensi vuosi on vaalien supervuosi eli luvassa on paljon vaikuttamista. Vaaleista tärkeimmiksi Pajunen nimeää kevään eduskuntavaalit.

– Eduskunnassa tehdään paljon lukiolaisiin vaikuttavia päätöksiä, Pajunen toteaa.

Suomen Lukiolaisten liitto haluaa tulevaan hallitusohjelmaan oman kädenjälkensä. Liittoon kuuluu noin 50 000 jäsentä eli noin puolet Suomen lukiolaisista.

– Olemme vakuuttava järjestö ja näen, että meillä on mahdollisuus vaikuttaa. Näen, että eiköhän me kädenjälki saada hallitusohjelmaankin näkyviin, Roosa Pajunen sanoo.

Olemme vakuuttava järjestö ja näen, että meillä on mahdollisuus vaikuttaa.

Roosa Pajunen

Lukion kurssisisältöön pitäisi puuttua

Suomen Lukiolaisten Liitto on nostanut esille muun muassa lukiolaisten ja yleisemminkin nuorten hyvinvointikysymykset. Roosa Pajusen mukaan lukiolaiset ovat uupuneita ja yksi syy voi löytyä lukion kurssisisällöistä.

Pajusen mukaan kursseissa on paljon sisältöä ja siitä suuri osa jää opiskelijoiden itseopiskelun varaan.

– Kurssisisältöön täytyisi puuttua ja jostain uskaltaa vaikka vähän nipistää, että opiskelijan kontolle ei jäisi niin paljon.

Uuden puheenjohtajan mukaan liiton tavoite on vaikuttaa muun muassa lukion uuteen opetussuunnitelmaan niin, että kurssisisältöihin saataisiin kevennystä.

– Nuorten hyvinvointi on koko Suomen asia. Kaikkien täytyy pyrkiä vaikuttamaan siihen, että nuoret voisivat paremmin, Pajunen muistuttaa.

Ensimmäinen kestävän kehityksen ohjelma

Suomen Lukiolaisten liitto työskentelee myös maksuttoman toisen asteen opetuksen puolesta. Roosa Pajunen muistuttaa, että lukion on arvioitu maksavan opiskelijalle noin 2500 euroa. Suuri kustannus ovat oppikirjat. Maksuton toisen asteen koulutus haluttaisiin myös ensi hallitusohjelmaan.

– On hyödynnettävä verkkoympäristöä. Sinne voisi tehdä oppimateriaalia, joka olisi tasa-arvoisesti saatavilla kaikille, helpommin päivittyvää ja ajan tasalla pysyvää, Pajunen miettii.

Suomen Lukiolaisten liitto hyväksyi kokouksessaan myös liiton ensimmäisen kestävän kehityksen ohjelman. Pajusen mukaan esimerkiksi ilmastonmuutos huolettaa nuoria.

– Keskitymme ohjelmassa perinteiseen kestävään kehitykseen eli ympäristöön ja siihen, että kierrätetään ja käytetään tuotteita, joilla on mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. Keskityimme siinä lisäksi myös kulttuurilliseen ja taloudelliseen kestävään kehitykseen, Pajunen sanoo.

Roosa Pajunen on kirjoittanut ylioppilaaksi Seinäjoen lukiosta keväällä 2017.