1. yle.fi
  2. Uutiset

Jari Aarnio mollasi tietolähdeohjeistusta hovioikeudessa: "Siitä ei ottanut Erkkikään selvää"

Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio arvosteli ankarasti tietolähdetoiminnan ohjeistuksen sekavuutta poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä.

virkavirheet
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa 2. lokakuuta 2018.
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa 2. lokakuuta 2018.Derrick Frilund / Yle

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio oli tiistaina kuultavana poliisijohdon virkarikoskäräjillä. Aarnio kiisti jyrkästi syyttäjän väitteet siitä, että Helsingin huumepoliisin valvontaa lyötiin laimin.

Aarnio sanoi, että hän ei tiedä Helsingin poliisilaitoksen sisältä yhtään yksikköä, johon olisi kohdistettu yhtä paljon valvontaa kuin huumeyksikköön.

Hänen mielestään valvonta ja tarkastukset saivat tuulta purjeisiin kun huumepoliisin ensimmäinen virkarikostutkinta alkoi vuonna 2007.

Kyllä huumerikosyksikössä tuntui, että olimme tarkan syynin alla.

Jari Aarnio

– Kyllä huumerikosyksikössä tuntui, että olimme tarkan syynin alla, Aarnio sanoi.

Syyttäjän mukaan Aarnio löi huumerikosyksikön johtajana laimin velvollisuutensa ylläpitää tietolähderekisteriä ja poistatti vuonna 2008 rekisterissä olleet tiedot. Syyttäjä katsoo, että tietolähdetoiminnan esimies- ja laillisuusvalvonta oli näin käytännössä mahdotonta.

– Ei ole ollut mitään selvitettävää ylijohdon kanssa. Siihen asti kun olin virassa oli selvää, että rekisteröintiin tarvitaan suostumus.

Ei ole ollut mitään selvitettävää ylijohdon kanssa.

Jari Aarnio

Aarnio oli perustamassa Helsingin poliisilaitokselle Suomen ensimmäistä tietolähderekisteriä, johon haettiin mallia ulkomaita myöten

– Meille oli selvää, että sinne ei ketään väkisin laiteta, vaan henkilön suostumuksella.

Aarnio arvioi, että käytäntö oli samanlainen myös muilla poliisilaitoksilla.

Joukkopako rekisteristä mediakohun jälkeen

Aarnion mukaan mediassa vuonna 2007 julkaistut jutut siitä, että Helsingin huumepoliisi katsoi huumerikollisten toimintaa läpi sormien johtivat siihen, että tietolähteet halusivat nimensä pois rekisteristä.

Käytännössä Aarnon alainen tuhosi annetut tiedot ja Aarnio vei silppuriin listat koodeista, joilla tiedot olisi voitu yhdistää niitä antaneisiin henkilöihin.

– Mun mielestä ei voi olla niin, että tämä olisi pysynyt salassa poliisihallinnon sisällä, että näin on tapahtunut. Se oli koko mylläkän alusta lähtien selvää, että näin tulee käymään.

Ei poistamisesta mitään juhlallista palaveria ollut, mutta yleisellä tasolla näistä puhuttiin.

Jari Aarnio

– Ei poistamisesta mitään juhlallista palaveria ollut, mutta yleisellä tasolla näistä puhuttiin.

Aarnio ei muista keskustelleensa tietolähderekisterin tyhjentämisestä erikseen silloisen poliisipäällikön Jukka Riikosen eikä apulaispoliisipäällikkö Lasse Aapion kanssa.

Aarnion alainen määrättiin vuonna 2009 vastaamaan rekisteröinnistä ja hän oli Aarnion mukaan laitoksen edustaja muun muassa Poliisihallituksen kokouksissa.

– Niissä kokouksissa on ollut Pohan rikostorjuntayksikön ihmisiä paikalla. On varmaan tullut selville tilanne Helsingissä.

Molemmat Aarnion entisistä alaisista ovat syytettyinä virkarikosjutussa. He ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Aarnio pitää tietolähdeohjeistusta sekavana

Aarnion mukaan suurimmalla osalla poliisilaitoksia ei ollut minkäänlaista rekisteriä, vaikka toiminta oli samanlaista kuin Helsingissä. Tietolähteiden rekisteröinti oli hänen mielestään sekavassa tilanteessa

– Oli hämmentävää, että olisi pitänyt ylläpitää jotakin tiedottajarekisteriä, jota ei ole olemassa ja valtakunnassa piti olla yhteinen, jota ei ollut olemassa.

– Olen ymmärtänyt, että poliisin ylijohdon pitää olla kaikista rekistereistä tietoisia. Siellä se lopullinen vastuu on, että onko sitä rekisteriä ollut vai ei.

Poliisin ylijohdon pitää olla kaikista rekistereistä tietoisia.

Jari Aarnio

Aarnion mukaan epäselvyyttä oli lähes kaikista asioista, esimerkiksi siitä mikä on tietolähde, mitä on tietojen käyttäminen, mihin tietoja kirjataan ja miten.

– Siitä ei ottanut Erkkikään selvää. Tuntui, että ollaan jossakin välitilassa.

Asia ei kuitenkaan ollut hänen vastuullaan.

– Ei huumerikosyksiköstä lähde jonkun mielipide Poliisihallitukseen tosta vaan, vaan se kiertää johdon kautta. Tietolähdetoiminta on tosi vaikea bisnes.

Aarnio: Nimettömät kuitit perusteltuja

Aarnion mielestä huumepoliisissa ei rikottu lakia, kun tiedottajatoiminnasta aiheutuneita kuluja maksettiin käteisellä.

Hän kertoi, että asiasta oli sovittu taloushallinnon kanssa. Kuitit kulkivat monien käsien kautta ja tarkoitus oli, että jättämällä nimet pois tietolähteiden henkilöllisyys pysyisi salassa.

– Se ei tarkoita sitä, etteikö asia selviä, jos joku haluaa selvittää. Ei tämä ikuiseksi ajoiksi salaiseksi jää.

Aarnion mukaan palkkioita ei juuri maksettu, vaan rahaa käytettiin lähinnä tietolähdetoiminnassa tarvittavien puhelimien ja liittymien ostoon. Hän sanoi, että yksi ylikonstaapeli piti kuluista exel-taulukkoa ja ihmetteli, että sitä ei ole tuotu esille.

Puhelimista ei ollut luetteloa. Niiden käyttäjät olivat Aarnion mukaan tutkinnanjohtajien tiedossa, mutta jälkikäteen heitä on mahdoton selvittää.

Tietolähdetoiminta on tosi vaikea bisnes.

Jari Aarnio

Syyttäjän mukaan tietolähdetoiminnan kulujen ja palkkioiden kirjaamisessa kuitteihin merkittiin tarkoituksellisesti muun muassa virheellisiä rikosilmoitusnumeroita. Tämän takia poliisin toiminnan lainmukaisuuden arvioinnista tuli syyttäjän mukaan käytännössä mahdotonta.

Syyttäjä vaatii Aarniolle enintään neljä kuukautta ehdollista vankeutta virkavelvollisuuden rikkomisesta huhtikuun 2008 ja marraskuun 2013 välisenä aikana.

Aarnion ja hänen kahden entisen alaisen lisäksi virkarikossyytteessä on myös Aarnion yläpuolella ollut korkea poliisijohto: entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin hyllytetty poliisipäällikkö Robin Lardot.

Syyttäjä katsoo, että he laiminlöivät Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnan valvonnan. He kaikki ovat kiistäneet syyllistyneensä virkarikoksiin.

Lue myös:

"Minulla ei ollut kynsiä eikä hampaita" – Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö sysää vastuuta esimiehelleen

Helsingin ex-poliisikomentaja Jukka Riikonen poliisijohdon virkarikoskäräjillä: Olen luottanut siihen, että komentoketju toimii

KRP:n päällikkö Lardot kuultavana virkarikoskäräjillä – Tuomari: "Mitä juttua täällä käydään läpi? Olen menettänyt punaisen langan"

Syyttäjä hiillosti ex-poliisiylijohtajaa tietolähteistä: "Oliko niissä ohjeissa teille jotain epäselvää?" – Yle seurasi hetki hetkeltä Paateron kuulemista

Kohukäräjien ensimmäinen päivä päättyi tuomarin kysymykseen: "Lardot, miten teidän nimenne lausutaan?" – Poliisijohtajat kiistivät virkarikossyytteet, Yle seurasi hetki hetkeltä oikeudenkäyntiä

Historian suurin poliisirikosoikeudenkäynti alkaa – Katso tästä, mistä poliisipäälliköitä syytetään

Lue seuraavaksi