Hyppää sisältöön

Aung San Suu Kyi menettää Amnestyn ihmisoikeuspalkinnon

Syynä on Suu Kyin haluttomuus estää rohingya-vähemmistöön kohdistuvaa etnistä vainoa.

Myanmarin siviilijohtaja Aung San Suu Kyi Kuva: Hein Htet / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ilmoittanut peruuttavansa Aung San Suu Kyille luovuttamansa Ambassador of Conscience -palkinnon.

Syynä on Myanmarin siviilijohtajan haluttomuus estää rohingya-vähemmistöön kohdistuvaa etnistä vainoa, kertoo järjestö tiedotteessa.

Amnesty International on toistuvasti kritisoinut Suu Kyitä ja hänen hallintoaan siitä, etteivät he puutu armeijan ihmisoikeusloukkauksiin rohingya-vähemmistöä vastaan.

– Olemme syvästi tyrmistyneitä siitä, ettet enää edusta toivoa, rohkeutta ja ihmisoikeuksien periksiantamatonta puolustamista, Amnestyn pääsihteeri Kumi Naidoo sanoo tiedotteessa.

Palkinto vedetään virallisesti pois tiistaina, joka on myös Suu Kyin kotiarestin loppumisen vuosipäivä. Palkinto myönnettiin hänelle kamppailusta ihmisoikeuksien puolesta vuonna 2009, ja se on Amnestyn korkein kunnianosoitus.

Yli 720 000 rohingyaa paennut

Bangladeshissa rohingya-muslimeita on vaihtanut majapaikkaa pakolaisleiriltä toiselle välttääkseen palautuksen Myanmariin myöhemmin tällä viikolla, kertovat pakolaisyhteisöjen johtajat.

Viranomaiset ovat suunnitelleet palautusten aloittamista torstaina.

Yli 720 000 rohingyaa on paennut Myanmarin Rakhinen osavaltion väkivaltaisuuksia Bangladeshiin. YK on kutsunut Myanmarin armeijan toimia Rakhinessa etniseksi puhdistukseksi. Paenneet ovat kertoneet murhista, raiskauksista ja kidutuksesta.

Pakolaisyhteisöjen edustajien mukaan monet eivät halua palata Rakhineen, ellei heille taata kansalaisuutta ja kansalaisoikeuksia.

Rohingya-muslimeita on järjestelmällisesti syrjitty Myanmarissa jo vuosien ajan, ja viime vuonna väkivaltaisuuksien lisäksi Myanmarin turvallisuusjoukot polttivat satoja kyliä ja koteja.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR selvittää, palaavatko rohingyat Myanmariin vapaaehtoisesti. Järjestö pitää aikataulua kunnianhimoisena, sillä tiellä on vielä "logistisia ongelmia".

YK:n selvitys voi viedä vielä ainakin pari päivää, mikä voi viivästyttää palautusten aloittamista.

Lue myös:

Kanadalta symbolinen epäluottamus Myanmarin Aung San Suu Kyille

Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyi saa pitää Nobel-palkintonsa rohingya-muslimien kohtalosta huolimatta

Myanmarin rohingya-vähemmistön vainot Kansainvälisen rikostuomioistuimen käsittelyyn

Aung San Suu Kyi asettui puolustamaan Reutersin toimittajien vangitsemista – "Tuomiolla ei tekemistä sananvapauden kanssa"