Hyppää sisältöön

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan Pohjois-Korealla on ainakin 13 käyttövalmista ohjustukikohtaa – tukikohtia saattaa olla enimmillään 20

Tutkimus vahvistaa arvioita siitä, että Pohjois-Korea ei ole edennyt ydinaseriisunnassaan toisin kuin se on väittänyt.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupasivat kesäkuun huippukokouksen yhteydessä tehdä työtä ydinaseriisunnan eteeen. Kuva: Kevin Lim EPA

Yhdysvaltalainen Center for Strategic and International –ajatushautomo (siirryt toiseen palveluun) kertoi maanantaina tunnistaneensa ainakin 13 salaista ohjustukikohtaa Pohjois-Koreassa. Salaisia ohjustukikohtia saattaa olla ajatushautomon mukaan enimmillään 20.

Ajatushautomon julkaiseman raportin mukaan joillakin alueilla on havaittu jopa ohjustukikohtien infrastruktuurin parannuksia.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupasivat kesäkuun huippukokouksen yhteydessä tehdä työtä ydinaseriisunnan eteen. Neuvottelut ovat kuitenkin edenneet sen jälkeen hitaasti.

Pohjoiskorealaiset ja yhdysvaltalaiset neuvottelijat eivät ole saaneet tietoa Pjongjangista ydinaseohjelman laajuudesta tai sen lopettamisesta.

Tunneleita vuoristossa

Tutkimuksessa paikannetut tukikohdat on sijoitettu eri puolille maata, ja vuoristoon on rakennettu tunneleita niitä varten.

Pohjois-Korea pystyy tutkimuksen mukaan siirtämään liikuteltavia laukaisualustoja nopeasti maanalaisista tiloista paikkoihin, joista ohjukset voidaan laukaista.

– Mikä tahansa ohjus näissä tukikohdissa voidaan varustaa ydinkärjellä, sanoi raportin kirjoittamiseen osallistunut Joseph Bermudez sanomalehti New York Timesille (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijat perustavat tietonsa satelliittikuviin ja eri tahojen haastatteluihin.

"Trump hyväksyy huonon diilin"

CSIS:n tutkimus vahvistaa arvioita siitä, että Pohjois-Korea ei ole edennyt ydinaseriisunnassaan.

Presidentti Donald Trump on väittänyt, että Korean niemimaan ydinaseriisunta on lähtenyt hyvin käyntiin Trumpin tavattua Kim Jong-unin.

Tapaamisen jälkeen Pohjois-Korea on pidättäytynyt ydinkokeista ja purkanut yhden ydinaseiden testauspaikan.

CSIS:n Pohjois-Korea-ohjelman johtaja Victor Cha ei usko maan todelliseen ydinaseriisuntaan.

– Kaikki ovat huolissaan siitä, että Trump hyväksyy huonon diilin. He (Pohjois-Korea) luopuvat yksittäisestä testauspaikasta ja purkavat joitakin muita, ja vastineeksi he saavat rauhansopimuksen, hän sanoi New York Timesille.