Oikeustoimittajilta kirja kuohuttavista rikosjutuista – "Toimittajan pitää etäännyttää itsensä karuista aiheista"

Rikos- ja oikeusjutuista raportoivien toimittajien yhdistys täyttää 30 vuotta.

Rikostoimittajat
Millaista on rikostoimittajan elämä?
Millaista on rikostoimittajan elämä?

Rikos- ja oikeusjutuista raportoivien toimittajien yhdistys täyttää 30 vuotta. Juhlan kunniaksi Oikeustoimittajat ry (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut Etusivun rikokset -nimisen kirjan, jossa toimittajat kirjoittavat uransa mielenkiintoisista jutuista.

Kirjassa parikymmentä rikostoimittajaa kertoo, miten jutut ovat syntyneet ja mitä jutun tekeminen on vaatinut. Kirjan tapaukset käsittelevät esimerkiksi rikosuutisia Anneli Auerista ja Jari Aarniosta.

Helsingin Sanomien rikostoimittaja Susanna Reinboth on toimittanut kirjan MTV:n rikostoimittajan Jarkko Sipilän kanssa. Kirjassa Reinboth kertoo Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion tapauksesta.

Reinbothin mukaan tapauksen selvittämisessä kovin paikka oli ihan ensimetreillä.

– Se valtava hyökkäys, mikä meihin kohdistui. Silloin monilla oli hyvin vahva usko siihen, että tässä ei ole mitään hämärää eikä mitään pengottavaa.

"Kyky etäännyttää"

Totuus rikostoimittajan työstä on kuitenkin käytännössä jotain muuta kuin mitä esimerkiksi televisiosarjoissa esitetään.

Ilta-Sanomien rikostoimittaja Miika Viljakainen sanoo, että 90 prosenttia ajasta istutaan työpöydän ääressä, puhutaan puhelimessa tai selaillaan asiakirjoja. Viljakainen kirjoittaa kirjassa siitä, kun rikollisten omaiset ottavat yhteyttä toimittajaan. Soittaja on usein äiti.

– Suurin osa kysymyksistä koskee sitä, julkaistaanko heidän lapsensa nimi lehdessä.

Nimien julkaiseminen lähtee journalistin ohjeista. Julkaisemisessa otetaan huomioon tekijän asema, prosessin vaihe ja rikoksen vakavuus.

Reinbothin mukaan rikos- ja oikeustoimittajan hommassa ei aivan jokainen pitkää aikaa viihdy.

– Tässä täytyy olla kyky etäännyttää itsensä asioista, koska tässä ollaan aika paljon vaikeiden ja hirveiden asioiden kanssa tekemisissä.

Etusivun rikokset julkaistaan huomenna Helsingissä.