Hyppää sisältöön

Eurajoelta romumetallin seasta löytyi säteilevä mittari –"Kyseessä on selkeästi huolimaton hävitys"

Romulastiin päätyneen mittarin alkuperää selvitetään. Mittarin säteilystä ei ole vaaraa ihmisille ja ympäristölle.

Satakunnassa Eurajoella romumetalliyritykseen viime perjantaina tulleesta kuormasta löydetty säteilylähde on osoittautunut mittariksi, jota on käytetty todennäköisesti maaperän kosteuden ja tiheyden tutkimiseen.

– Kyseessä on saamieni kuvien perusteella aika harvinainen ja ikääntynyt laite, sanoo toimistopäällikkö Santtu Hellstén Säteilyturvakeskuksesta.

Toimistopäällikkö Hellstén kertoo, että romuliike toimi tilanteessa asianmukaisesti havaittuaan säteilyä romulastin seassa ja otti yhteyttä Säteilyturvakeskukseen. Romujätettä sisältänyt kontti siirrettiin viikonlopun ajaksi suojaan odottamaan Säteilyturvakeskuksen tarkastajia.

Säteilystä ei vaaraa ihmisille

STUK pyysi pelastuslaitosta mittaamaan säteilyn määrän. Mittauksissa kävi ilmi, että säteily ei ole ihmisille tai ympäristölle vaarallista. Kaksi Säteilyturvakeskuksen maanantaina Eurajoelle lähettämää asiantuntijaa jatkaa selvityksiä vielä tänään tiistaina.

– Aika harvinaista tämä on. Näitä tulee eteen joka toinen vuosi, ehkä vielä harvemmin.

STUKin mukaan kyseessä on selkeästi huolimaton säteilylähteen hävitys.

– Tällainen laite vaatii turvallisuusluvan. Siinä on säteilylähde sisällä. Se säteilee jonkin verran lähialueelle, mutta siitä ei ole kenellekään vaaraa kauempana, selventää toimistopäällikkö Hellstén.

Toimistopäällikkö Hellstén havainnollistaa, että jos Eurajoelta löytynyttä laitetta pitäisi kiinni kehossaan, siitä saisi noin kahdessa tunnissa samankokoisen säteilyannoksen kuin mannertenvälisen lentomatkan aikana eli noin 40 mikrosievertiä.

Poliisitutkinta mahdollinen

Säteilyturvakeskus yrittää nyt saada selville, mistä mittari on päätynyt Eurajoelle tuotuun romulastiin. Tällä hetkellä STUKin turvallisuusrekisteriin on luetteloitu maaperän kosteusmittareita noin sata kappaletta. Romun seasta löytynyt ikääntynyt mittari voi olla peräisin myös ulkomailta.

Jos mittarin alkuperää ei saada selville, laitteen hävittäminen jää valtion kontolle. Säteilevät jätteet päätyvät Eurajoen Olkiluotoon välivarastoon. Toisena vaihtoehtona on laitteen palauttaminen maahantuojalle tai valmistajalle ulkomaille.

Asia voi vielä päätyä myös poliisitutkintaan.

.
.