Pikkupakkanen valmistaisi Lapin nurmipellot tulevaan talveen – vesisateet ovat heikentäneet peltojen kantavuutta

Nurmipelloille ei saisi jäädä vettä seisomaan eikä pakkasta olla liikaa.

rehut
Lato ensilumen peittämällä märällä pellolla.
Pikkupakkanen ja suojaava lumipeite edesauttaisivat peltojen talvehtimista. Arkistokuva.Jari Peltoperä / Yle

Nurmipellot kärsivät paikoin Lapissa lämpimästä ja kuivasta kesästä. Haastavat olosuhteet ovat jatkuneet myös syksyllä. Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Hannukkalan mukaan, Lapissa on tällä hetkellä 6–7 astetta tavanomaista ajankohtaa lämpimämpää.

Toistaiseksi lämpöaalto ei ole heikentänyt nurmipeltojen valmistautumista talveen, mutta muutaman asteen pakkanen edesauttaisi kasvien karaistumista talven varalle.

– Pakkasta tarvittaisiin nyt nollasta viiteen astetta, sillä se antaisi nurmikasveille viimeiseen silauksen ja ne olisivat valmiita kestämään koko talven stressin, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Hannukkala.

Pohjoiset lajikkeet eivät reagoi lämpötilaan, vaan päivän pituuteen

Nurmikasvien valmistautuminen talveen on jo pitkällä, jos kasvit ovat pohjoista lajiketta. Hannukkalan mukaan tämä johtuu siitä, että pohjoiset lajikkeet reagoivat ensisijaisesti päivän pituuteen eivätkä lämpötilaan kuten esimerkiksi monet Keski-Euroopasta peräisin olevat puutarhakasvit.

Ne reagoivat meneillään olevaan lämpöaaltoon siten, että puskevat jo uutta silmua.

– Vaarana on, että tulevaisuudessa tämän tyyppisiä syksyjä on entistä enemmän. Tämän takia on entistä tärkeämpää, että meillä on saatavilla pohjoiseen sopivia lajeja ja lajikkeita, toteaa Hannukkala.

Nurmipeltojen uhkana on jääpolte, jos vesi jää seisomaan pelloille lammikoiksi eikä suojaavaa lumikerrosta saada ennen pakkasten tuloa.

– Kaikkein pahin tilanne on, että sade tulisi alijäähtyneenä vetenä. Näin kävi lokakuun loppupuolella, jolloin alijäähtynyt vesi teki jääkuoren pelloille, mutta se on sittemmin sulanut, sanoo Hannukkala.