Malminetsintä keskittyy Lounais-Hämeessä

Malminetsintäyhtiö Kultatie Holding luopuu osasta malminetsintälupiaan.

malminetsintä
Malminetsintäkairauksissa saatavista kairasydämistä tutkitaan, mitä metalleja kallioperä kätkee.
Malminetsintäkairauksissa saatavista kairasydämistä tutkitaan, mitä metalleja kallioperä kätkee.Jarmo Honkanen / Yle

Malminetsintäyhtiö Kultatie Holding Oy keskittää kullanetsintäänsä Lounais-Hämeessä. Alueet, joilta yhtiö etsii arvomalmeja, pienenevät oleellisesti.

Kultatie Holding keskittyy etsintöihin Tammelan–Someron seuduilla Riukan ja Satulinmäen alueille. Lisäksi sen tähtäimessä on Jokisivu Huittisten suunnalla. Jokisivulla toimii jo kultakaivos, jonka omistaa Dragon Mining Oy.

Lisäksi Kultatie Holdingilla on voimassaolevat malminetsintäluvat Ypäjän ja Jokioisten alueella Palikkalassa, Forssan Luutasuolla ja Katinhännän alueella Huittisissa.

Päätöksiä jatkotoimista ei vielä ole tehty

Kultatie Holdingin toimintaa konsultoiva geologi Markku Iljina sanoo, ettei yhtiö ole vielä tehnyt päätöksiä siitä, mitä se tulee näillä alueilla tekemään.

– Käytännössä nyt on valittu alue, johon malminetsintätoimia keskitetään, kertoo Iljina.

Vastaavasti Kultatie Holding luopuu malminetsinnästä noin 1 500 hehtaarin maa-alueilla. Yhtiö on perunut malminetsintälupahakemuksensa Uusikallion alueella Jokioisilla ja Ypäjällä sekä Myllynkulmalla Somerolla ja Tammelassa.

Iljinan mukaan Riukan ja Satulinmäen kultaesiintymän lisäksi yhtiötä kiinnostaa edelleen litium, jota on tarkoitus etsiä Kietyönmäen alueelta Tammelasta.