Dieselautojen käyttövoimaveron poistamiseksi jätetty kansalaisaloite ei saa kannatusta Autotuojat ja -teollisuus ry:n johdossa. Veron poistaminen tarkoittaisi sen korvaamista jollain toisella maksulla tai verolla, eikä se tässä vaiheessa ole realistista.
– Realismia on, että [diesel-autojen] käyttövoimaverolla kerätään noin 250 miljoonaa euroa. Jos se poistetaan, niin tämä sama 250 miljoonaa euroa kerätään autoilijoilta jotenkin muuten, muistuttaa Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.
Kallio tarkensi myöhemmin tiistaina, että dieselautojen määrä on lisääntynyt viime vuosina, ja veron tuotto on noussut pitkälle yli 300 miljoonan euron. Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan tuotto on nyt noin 330 miljoonaa euroa vuodessa.
Veroja ei voi noin vain panna valtion maksettavaksi.
Tero Kallio
Kallion mukaan veron poistaminen tarkoittaisi veron korvaamista esimerkiksi valtion lisälainalla, korottamalla vastaavasti kaikkien autojen perusveroa tai poistamalla dieselin polttoaineveroon nyt kuuluva 17 sentin litrakohtainen alennus.
– Ja mitä sanoo silloin meidän tavaraliikenne, henkilöliikenne, bussit, kuorma-autot, taksit, ammattiliikenne ylipäätään. En näe sitä mahdollisena. Realismi puuttuu tästä eilen illalla alkaneesta vouhotuksesta, Tero Kallio toteaa ja kehottaa kaikkia painamaan sordiinoa peliin asiassa.
– Veroja ei voi noin vain panna valtion maksettavaksi. Aina kun on kyse vähän semmoisesta "verot valtion maksettavaksi" -tyyppisestä asiasta, niin siihen moni mielellään laittaa nimensä. Mutta realismi on unohtunut.
Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että liikenteen veroja ja verojen painotuksia kannattaa miettiä uudelleen.
– Mekin olemme paljon puhuneet viime aikoina autoveron poistamisesta. Ja aina sitten esitetään se vaihtoehto, mistä se reikä valtion verokassassa paikataan, Kallio toteaa.
SKAL samoilla linjoilla
Edes tavaraliikenteen edustaja ei lämpene kansalaisaloitteelle.
– Hankalaksi tämän asian tekee se, että käyttövoimaveron kompensointi dieselin polttoaineveroa korottamalla tekisi noin 120 miljoonan euron lisälaskun maanteiden tavaraliikenteelle, laskee Suomen kuljetus- ja logistiikka ry:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen.
– Jostain valtio veronsa kuitenkin hakee.
Lehtosen mukaan käyttövoimaveron poistaminen tarkoittaisi uusien keinojen etsimistä laskea EU-alueen kalliimpia dieselin polttoaineveroja.
Tavaraliikenteessä se tarkoittaisi mahdollisesti ns. ammattidieselin käyttöönottoa. Esimerkiksi Ranskassa järjestelmä on jo käytössä.
– Sillä varmistettaisiin elinkeinoelämän tarpeisiin lievemmin verotettavan polttoaineen käyttö, Lehtonen jatkaa.
Ammattiliikenteelle dieselin verotus on tärkeä ja iso asia, sillä vuositasolla dieseliä kuluu yli miljardi litraa.
Autoliitto pitää veron poistamista mahdollisena
Autoliitto Ry:n toimitusjohtaja Pasi Nieminen pitää veron poistamista hyvinkin mahdollisena, vaikka näkee veron poistamisen isona ongelmana raskaalle liikenteelle.
– Se on poliittisesti mahdollista. Jos näin päätetään, niin totta kai, Nieminen toteaa.
Samalla Nieminen miettisi autoverokysymystä kokonaan esimerkiksi autokannan uudistamisen ja päästöjen vähentämisen kannalta.
– Meillä on kokonaisuudessaan tämä autojen verotus erittäin kireää. Meiltä löytyy monia sellaisia veroja, mitä muualla ei ole, Nieminen muistuttaa.
Kaikkiaan hän pitää kansalaisaloitteen saamaa vastaanottoa osoituksena ihmisten huolista.
– Se osoittaa, kuinka tärkeä asia tämä on ihmisille.
Uutista on päivitetty klo 20.18: Autotuojat ry täsmensi lukujaan käyttövoimaveron tuotosta.
Lue lisää: