Merkel varoittaa keinuttamasta eurovaluuttaa – "Suvaitsevaisuus on Euroopan sielu"

Saksan liittokansleri Angela Merkel keskusteli keskiviikkona Strasbourgissa europarlamentaarikkojen kanssa tulevaisuuden Euroopasta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puhuu Euroopan parlamentissa Strasbourgissa 13. marraskuuta. Kuva: Patrick Seeger / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel sai keskiviikkona raikuvia suosionosoituksia Strasbourgissa kokoontuneilta europarlamentaarikoilta.

Euroopan tulevaisuudesta puhunut Merkel lähetti rivien välistä terveisiä moneen EU-maahan.

Merkel muistutti, että yhteinen eurovaluutta voi olla toimiva ainoastaan silloin, kun jokainen eurovaltio sitoutuu yhteisiin tavoitteisiin.

Liittokansleri kertoi huolensa myös siitä, miten tärkeätä on oikeusvaltioperiaatteiden kunnioittaminen.

– Suvaitsevaisuus on Euroopan sielu, Merkel sanoi.

Liittokansleri Merkeliä ei tunneta erityisen karismaattisena esiintyjänä, mutta tällä kertaa saksalainen osasi ottaa yleisönsä.

Monipuolinen puhe vaikutti tarkkaan harkitulta, Merkel esiintyi vapautuneesti, ja europarlamentaarikot osoittivat vähän väliä suosiotaan Euroopan edelleen vaikutusvaltaisimmalle poliitikolle.

Merkel haluaa Euroopalle yhteisen armeijan

Merkel peräänkuulutti puheessaan eurooppalaista armeijaa.

– On hyvin tärkeää, kun katsomme viime vuosien kehitystä, että työskentelemme luodaksemme jonain päivänä aidon ja todellisen eurooppalaisen armeijan, Merkel sanoi.

Kommentti Euroopan armeijasta kirvoitti aplodeja, mutta myös buuauksia.

Merkel peräänkuulutti lisäksi eurooppalaista turvallisuusneuvostoa, joka keskittäisi euroopan puolustus- ja turvallisuuskäytännöt.

Merkel lisäsi, että ehdotus voitaisiin toteuttaa rinnakkain Naton kanssa käytävän Atlantin ylittävän yhteistyön kanssa. Merkelin mukaan kuitenkin "ainoastaan vahvempi Eurooppa voi puolustaa Eurooppaa".

– Euroopan on otettava kohtalo omiin käsiin, jos haluamme puolustaa yhteisöämme. Aion ehdottaa eurooppalaisten turvallisuusneuvoston perustamista kiertävällä puheenjohtajuudella.