Kittilä-käräjät: Syytetty moittii erotetun kunnanjohtajan toimintaa

Lapin käräjäoikeudessä tingattiin tiistaina siitä, vaatiko Levin hissiyhtiö rangaistusta toimitusjohtajalleen vai ei.

Kittilän kunnanvaltuusto kokoontui marraskuussa 2014 erottamaan kunnanjohtaja Anna Mäkelää. Asiaa puidaan edelleen oikeudessa. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

ROVANIEMI Kittilän kuntapäättäjien virkarikosoikeudenkäynnissä oli tiistaina kuultavana mm. Tarmo Salonen, joka oli viime vaalikaudella Kittilän kunnanhallituksen toinen varapuheenjohtaja sekä perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Salonen korosti oikeudessa tiistaina moneen kertaan, että tilapäisen valiokunnan raportti ei ollut hänelle ainoa syy, miksi hän menetti luottamuksensa kunnanjohtaja Anna Mäkelään.

Salosen mukaan merkittäviä tekijöitä hänelle henkilökohtaisesti olivat myös kunnan huono taloustilanne sekä epäselvyydet Levi Magic -hankkeessa. Salonen arvioi, että Kittilän kunta olisi joutunut taloudelliseen selvitystilaan parissa vuodessa, jos kunnanjohtaja Mäkelän linja olisi jatkunut taloudenpidossa.

Kittilän kunnanvaltuusto erotti kunnanjohtaja Mäkelän vuonna 2014, mutta irtisanominen ei ole vieläkään täysin toteutunut pitkän valitusprosessin vuoksi.

Pitkä tinka siitä, vaatiko hissiyhtiö rangaistusta vai ei

Oikeudessa puitiin tiistaina pitkään sellaista yksityiskohtaa, lukeeko Levin hissiyhtiön tekemässä tutkintapyynnössä, että hissiyhtiö vaatisi itse rangaistusta toimitusjohtaja Jouni Palosaarelle.

Tutkintapyynnön alussa sanotaan, että Levi Ski Resort -hissiyhtiön omistajat (Kittilän kunta ja Levin Matkailukeskus Oy) vaativat rangaistusta.

Salonen vetosi tiistaina moneen kertaan tutkintapyynnön tähän kohtaan. Hänen mukaansa hissiyhtiö ei vaatinut tutkintapyynnössään Palosaarelle rangaistusta, eikä tästä syystä tutkintapyynnön perumisessa ollut mitään väärää.

Kittilän kunta ja Levin Matkailukeskus Oy ilmoittavat vaativansa rangaistusta

Levi Ski Resortin tekemä tutkintapyyntö, sivu 1

Hissiyhtiön tekemässä tutkintapyynnössä sanotaan kuitenkin myöhemmin, että hissiyhtiön hallituskin vaatii rangaistusta Palosaarelle. Sama toistetaan myös tutkintapyynnön mukana olevassa liitteessä.

Oy Levi Ski Resort Ltd:n hallitus yksimielisesti vaatii rangistusta

Levi Ski Resortin tekemä tutkintapyyntö, sivu 7

Salonen muutti mieltään joulukuussa 2013

Levin hissiyhtiön Levi Ski Resortin hallitus teki Levin hissikauppojen epäselvyyksistä tutkintapyynnön poliisille joulukuussa 2013. Tarmo Salonen (ps.) oli hyväksymässä tutkintapyyntöä hallituksen jäsenenä.

Salonen sanoi oikeudessa marraskuussa 2018, että hän sai heti kokouksen jälkeen sellaista tietoa, joka muutti hänen mielensä. Salonen erosi hissiyhtiön hallituksesta joulukuussa 2013.

Ylimääräisessä yhtiökokouksessa maaliskuussa 2014 hissiyhtiölle valittiin uusi hallitus, ja se perui heti tutkintapyynnön. Salonen toimi tässä hallituksessa puheenjohtajana.

Kittilän kunta ei tehnyt mitään virallista päätöstä hissiyhtiön uuden hallituksen henkilövalinnoista, vaan asiasta päättivät Kittilän poliittiset kunnallisjärjestöt_._

Lue myös

Yle Rovaniemi jatkaa Kittilän virkarikosoikeudenkäynnin seuraamista Lapin käräjäoikeudessa.