Venäjä yrittää rajoittaa kansalaistensa ostosmatkailua – itärajan kaupassa epäillään rajoitusten tehoa: "Kontrolli on ollut rajalla varsin kirjavaa aiemminkin"

Vuoden 2019 alusta alkaen yksityishenkilö voi viedä nykyistä vähemmän tavaraa Venäjälle ilman tullimaksua.

tullit
Kauppa venäläinen ostosmatkailija Laplandia market asiakas Lappeenranta kassa
Yle

Yksityishenkilöitä koskevat tuontirajoitukset kiristyvät Venäjällä merkittävästi.

Vuoden 2019 alusta alkaen yksityishenkilö voi viedä Venäjälle tavaraa enintään 25 kiloa ja 500 euron arvosta ilman tullimaksua. Tällä hetkellä tavaraa saa viedä tullitta enintään 50 kiloa ja 1500 euron arvosta.

Uudet rajoitukset koskevat maa- ja meriliikennettä. Tuontirajoituksia kiristetään muuallakin Euraasian talousuniossa, johon kuuluvat Venäjän lisäksi Valko-Venäjä, Armenia, Kazakstan ja Kirgisia. Euraasian talouskomissio päätti asiasta marraskuun alussa.

Asiasta on kertonut muun muassa venäläinen tks.ru -sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Vaikutukset itärajan ostosmatkailuun jäävät nähtäväksi

Suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen kuvailee Venäjän tuontirajoitusten kiristymistä merkittäväksi.

– Täytyy kuitenkin samaan hengenvetoon sanoa, että Venäjän politiikka on ollut tähän asti melko liberaalia verrattuna Suomen tuontirajoituksiin, Rekolainen sanoo.

Venäjän politiikka on ollut tähän asti melko liberaalia verrattuna Suomen tuontirajoituksiin.

Jaana Rekolainen

Tullin mukaan (siirryt toiseen palveluun) suomalaiset voivat tuoda ilman tullimaksuja EU:n ulkopuolelta Suomeen ostoksia enintään 300 euron arvosta. Rajoitus on voimassa silloin, kun Suomeen palataan maitse tai omalla veneellä tai omalla lentokoneella.

Muilla lentokoneilla tai laivalla tullessa ostosten raja on 430 euroa.

Rekolaisen mukaan on mahdollista, että Venäjä haluaa suojata omia markkinoitaan.

– Tällä ehkä halutaan ohjata kuluttajien ruplia kotimarkkinoille, Rekolainen sanoo.

Tuskin tähän kaupankäyntiin kovin nopeita muutoksia on luvassa.

Olli Kurppa

Rekolaisen mukaan Venäjän tuontirajoitusten merkittävä kiristyminen voi vähentää venäläisten ostosmatkailua Suomessa hetkellisesti.

Itärajalla toimivan Etelä-Karjalan osuuskaupan marketkaupan johtaja Olli Kurppa puolestaan epäilee uusien rajoitusten merkitystä.

– Tuskin tähän kaupankäyntiin kovin nopeita muutoksia on luvassa. Kontrolli painorajoitusten suhteen on ollut rajalla varsin kirjavaa aiemminkin ja ei jakseta uskoa, että mitään kovin suurta muutosta tulee, Rekolainen kertoo.

Tekevätkö kilomummot paluun?

Kiristyvät tuontirajoitukset voivat johtaa siihen, että useampi ihminen vie Suomesta tavaraa Venäjälle.

– Jos tavaran kysyntä Venäjällä säilyy niin tavaraa pitää viedä, Lappeenrannan Nuijamaan tullin päällikkö Petri Kukkonen sanoo.

Takavuosina puhuttiin niin sanotuista kilomummoista.

– Voisin kuvitella, että Venäjältä tulevat bussit ja pikkubussit lisääntyvät, Kukkonen arvioi.

Venäläisten ostosmatkailuun vaikuttavat kuitenkin monet tekijät, kuten ruplan kurssi ja yleinen talouden kehitys.

Suomessa tuontirajoitusten kiristymisestä kertoi ensin Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun) (linkki ohjaa maksumuurin takana olevaan juttuun).