1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Uudenmaan Päivystysapu-puhelin ei palvele vielä kuuroja ja kuulovammaisia

Päivystysapu-puhelinpalvelu tulee saavutettavaksi kuuroille kuulovammaisille myöhemmin. Sitä ennen päivystykseen voi hakea samalla tavalla kuin tähänkin saakka.

Yle Uutiset viittomakielellä
Päivystys-teksti mustavalkoisena.
Marie Söderman / Yle

Uudenmaan alueella vuonna 2017 alkaen asteittain käyttöön otettu Päivystysapu-puhelin ei palvele toistaiseksi kuuroja ja kuulovammaisia.

Husista kerrotaan, että ne jotka eivät voi soittaa Päivystysapuun, voivat hakeutua suoraan päivystykseen kuten tähänkin saakka. Hätätilanteessa tulee olla yhteydessä 112:een.

Päivystysavun saamista saavutettavaksi myös kuuroille ja kuulovammaisille aiotaan kehittää yhteistyössä järjestöjen kanssa. Kehittämistyön aikataulusta ei vielä ole tietoa.

Tavoitteena turhien päivystysreissujen vähentäminen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri otti viime viikolla käyttöön päivysapu-puhelimeen, johon ihmisten toivotaan soittavan ennen hakeutumista päivystykseen. Palvelun tarkoituksena on ohjata potilas suoraan oikeaan hoitopaikkaan tai antaa kotihoito-ohjeita, jos vaiva ei vaadi lääkärissä käyntiä ja näin vähentää turhia käyntejä päivystyksessä niiltä henkilöiltä, joiden vaivaa ei voida siellä hoitaa. Vuosittain tällaisia käyntejä on HUSin mukaan pelkästään Haartmanin ja Malmin päivystyksissä noin 9000 – 10 000 vuodessa.

Päivystysapu on otettu käyttöön vaiheittain HUSin alueella alkaen Porvoon sairaanhoitoalueelta vuosi sitten. Keväällä toiminta laajennettiin Hyvinkään sairaanhoitoalueelle ja Helsinkiin kesäkuussa. Vantaa ja Kerava liittyivät palvelun piiriin lokakuussa. Muut HUS-alueen kunnat tulevat palvelun piiriin tammikuussa 2019.

Lue seuraavaksi