Tuusniemellä halutaan etsiä grafiittia jo tulevana talvena – "Kyllä minä olen kauhuissani"

Kaivosyhtiön uutinen malminetsintäluvasta otettiin Tuusniemellä vastaan kaksijakoisesti.

kaivosteollisuus
auringonlasku
Brittiyhtiö suunnittelee Heinäveden Kermajärven läheisyyteen grafiittikaivosta ja on hakenut malminetsintälupaa Tuusniemen Rääpysjärven alueelle.Jukka Brusila

Tuusniemellä brittiläisen kaivosyhtiön suunnitelma grafiitin etsinnästä on ollut päivän puheenaihe. Fennoscandian Resources haluaisi aloittaa malminetsinnän Tuusniemen Rääpysjärven alueella jo ensi talvena. Yhtiö hakee parhaillaan malminetsintälupaa.

Osa lähiseudun asukkaista otti uutisen vastaan järkyttyneinä.

– Kyllä minä olen tästä ihan kauhuissani, miten ihmiset eivät osaa arvostaa Heinäveden reitin kansallismaisemaa. Tuollainen saastepesä ollaan tuomassa ympäristöön. Me haluamme puhdasta vettä, ilmaa, luontoa, hiljaisuutta, Tuusniemen Kosulassa asuva Heikki Kokkonen sanoo.

Kokkosen kanssa samaa mieltä ovat Kosulan kaupalle kerääntyneet Ulla Levämäki ja matkailuyrittäjä Kimmo Mikkonen, Mikko Rasilainen ja Marja-Leena Lempinen.

Grafiittiesiintymistä on puhuttu Tuusniemellä jo pidemmän aikaa, sillä sama yhtiö haluaa perustaa grafiittikaivoksen Tuusniemen naapuriin Heinävedelle.

– Meidän yli yritetään kävellä vaan se ei ole helppoa. Teemme metsonsuojelualueita ja tehdään muutakin, jos kaivoshomma lähtee eteenpäin, Kimmo Mikkonen napauttaa.

Tuusniemellä kallioperä on todennäköisesti aika samanlainen kuin Heinävedellä.

Rasmus Blomqvist

Marja-Leena Lempinen toivoo, että huomio kiinnitettäisiin luontoarvoihin työpaikkojen sijasta. Mikko Rasulainen puolestaan miettii, että kesäasuntojen arvot laskevat.

Tuusniemeläinen erämatkailuyrittäjä Auvo Hirvonen on usean kyläläisen kanssa eri mieltä.

– Nyt populistiset näkemykset ovat ryöpsäneet ja haluaisin lähteä liikkeelle faktojen pohjalta. Kukaan ei ole vielä sanonut, että kaivos todella tulee tänne. Niin kauan kuin minä muistan, täältä on etsitty malmia.

Grafiittia louhittu alueelta ennenkin

Brittiläisen kaivosyhtiön Beowulf Miningin tytäryhtiö Fennoscandian Resources vasta hakee malminetsintälupaa Tuusniemelle. Yrityksellä olisi rahoitus etsintään valmiina ja yrityksen toimitusjohtajan mukaan malminetsintä voisi alkaa jo piakkoin.

– Todennäköisesti talvella ja keväällä tehdään sähkömagneettisia maastomittauksia. Keväällä, kun lumi sulaa tehdään vielä kallioperäkartoitusta ja näytteenottoa, yhtiön toimitusjohtaja Rasmus Blomqvist arvioi.

Fennoscandian Resources hakee malminetsintälupaa alueelle, jonka kokonaispinta-ala on runsaat seitsemän neliökilometriä. Blomqvist kertoo, että Rääpysjärven alueelta on louhittu yli sata vuotta sitten korkeapitoista grafiittia.

– Sen jälkeen ei ole tehty paljon malminetsintää.

Blomqvist kertoo, että ilmasta käsin tehdyt sähkömagneettiset mittaukset alueesta näyttävät mielenkiintoisilta. Siihen lisätty tieto takavuosien hyvistä grafiittipitoisuuksista sai yhtiön jättämään malminetsintäluvan.

Fennoscandian Resources haluaisi perustaa grafiittikaivoksen Tuusniemen lähialueelle Heinävedelle. Yhtiön mukaan kyse ei ole samasta esiintymästä.

– Tuusniemellä kallioperä on todennäköisesti aika samanlainen kuin Heinävedellä, jossa se on grafiittiliusketta.

Toimitusjohtaja: En ole huomannut vastustusta Heinävedellä

Tilaisuus kunnanvirastolla
Kaivosyhtiön edustajat järjestivät hiljattain yleisötilaisuuden, jossa muun muassa Valamon ja Lintulan luostareiden edustajat esittivät huolensa.Esa Huuhko / Yle

Tuusniemen Kosulan kyläläiset eivät ole ainoita, jotka vastustavat Heinäveden kaivosta. Savonlinnan kaupunginhallitus vetoaa brittiläiseen yhtiöön, että se luopuisi kaivoshankkeesta. Kaupunki näkee kaivoksen olevan riski luonnolle, elinkeinoille ja vedenhankinnalle.

Grafiittikaivosta vastustaa muun muassa kaksi kansanedustajaa, europarlamentaarikko sekä Lintulan ja Valamon luostarit. Etelä-Savon maakuntahallitus on ehdottanut, että Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakunnat vastustaisivat yhdessä tuumin kaivosta. Lisäksi aihe on synnyttänyt kansalaisliikkeen, Pro Heinäveden.

Rasmus Blomqvist sanoo, että yhtiö on hieman yllättynyt sen kohtaamasta kritiikistä.

– Olen ollut viime päivinä paljon Heinävedellä ja jutellut kuntalaisten ja päättäjien kanssa. Itse en ole huomannut vastustusta täällä, toimitusjohtaja Blomqvist toteaa.