1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-tuomioistuin

Makua ei voi suojata tekijänoikeudella, EU-oikeus linjasi

Tuomioistuin katsoi, että ruuan makua on mahdotonta määritellä tarkasti.

EU-tuomioistuin
Sveitsiläiset juustotuomarit työn touhussa. EU-tuomioistuimen tuomarit katsoivat, ettei makuasioista ole lopullista totuutta.
Sveitsiläiset juustotuomarit työn touhussa. EU-tuomioistuimen tuomarit katsoivat, ettei makuasioista ole lopullista totuutta.URS FLUEELER / EPA

Euroopan unionin tuomioistuimen mukaan ruuan makua ei voi suojata tekijänoikeudella.

Linjaus annettiin, koska hollantilainen juustovalmistaja oli haastanut kilpailevan yrityksen oikeuteen liian samanmakuisen tuotteen myymisestä. Juustovalmistaja katsoi kilpailijan tuotteen rikkovan tekijänoikeuksia.

Oikeuden tänään antamassa päätöksessä (siirryt toiseen palveluun) todetaan, ettei maku ole teos samassa mielessä kuin esimerkiksi musiikillinen tai elokuvallinen kokonaisuus. Tämä johtuu siitä, makua on mahdotonta määritellä tarkasti.

Oikeuden mukaan maku on kiinni muun muassa maistajan iästä, kulutustottumuksista sekä tilanteesta, jossa ruokatuote nautitaan.

Luxemburgissa sijaitseva Euroopan unionin tuomioistuin ei suoraan ratkaise kansallisessa tuomioistuimessa käsiteltävänä olleita asioita, mutta sen päätös sitoo kaikkia EU:n jäsenmaiden kansallisia tuomioistuimia.

Lue seuraavaksi