1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keppihevoset

Koululaisten keppihevosilla on yltäkylläiset oltavat – näin syntyvät hepojen herkkuruuat

Koululaiset tekivät ruokia keppihevostensa iloksi, mutta myös kilpailutarkoituksessa.

keppihevoset
Kolme tyttöä, Lamminpään koulun oppilaat Milja Penninkangas, Sini Siikakoski ja Saga Haataja ja keppihevoset Starlight, Lady ja Luna.
Tamperelaisessa Lamminpään koulun viidesluokkalainen Saga Haataja (vas.) sekä kuudesluokkalaiset Milja Penninkangas ja Sini Siikakoski ovat innokkaita keppihevosharrastajia.Anne Savin / Yle

Tamperelaisen Lamminpään koulun viidesluokkalainen Saga Haataja sekä kuudesluokkalaiset Milja Penninkangas ja Sini Siikakoski ovat innokkaita keppihevosharrastajia. Tytöt ovat tehneet itse keppihevosia ja lisäksi huolehtineet keppihevosten ruokinnasta esimerkillisellä tavalla. Koulun käsityökerhossa on nimittäin valmistettu hevosten herkkuruokia – omenia ja porkkanoita.

Saga, Milja ja Sini ovat olleet mukana koulun käsityökerhossa jo usean vuoden ajan. Tänä syksynä tytöt innostuivat laajentamaan keppihevosharrastustaan ja tarttuivat 4H-kerhon kilpailuun ”Mitä keppihevoset syövät?” (siirryt toiseen palveluun) Kilpailutehtävänä oli tehdä vapaasti valitulla tekniikalla käsityö, joka on keppihevosten ruokaa.

Tyttöjen käsissä syntyi kaksi ruoka-annosta, jotka molemmat lähtivät kilpailemaan paikasta käsityömessuille pystytettävässä näyttelyssä.

Tampereella on perjantaista sunnuntaihin Euroopan suurin käsityöalan messutapahtuma.

Keppihevosen paperinaruporkkana

Sini Siikakoski tarttui työhön yksin ja päätti tehdä keppihevoselle porkkanan. Materiaaliksi valikoitui paperinaru lähes sattumalta.

– Minulle tuli aluksi mieleen, että porkkanan naatit olisi kiva tehdä paperinarusta. Sitten ajattelin, että olisi kivannäköistä, jos koko porkkanan tekisi paperinarusta, kertoo Sini Siikakoski.

Oranssi, paperinarusta valmistettu porkkana, jossa vihreät paperiset naatit. Porkkana on violetissa virkatussa korissa.
Kuudesluokkalainen Sini Siikakoski teki keppihevoselle porkkanan paperinarusta ja virkkasi lisäksi korin.Anne Lintula

Porkkana syntyi, kun pahvista tehdyn kartion päälle kieputettiin oranssia paperinarua. Porkkanan yläosa on tehty märkää paperinarua virkkaamalla. Lisäksi Sini teki porkkanalle vielä korin.

– Kori oli tosi hauska tehdä, Sini muistelee.

Sini Siikakosken porkkana onnistui niin hyvin, että se päätyi käsityömessujen finaaliin ja kilpailutyönäyttelyyn.

Keppihevosen ruokakori

Milja Penninkangas ja Saga Haataja osallistuivat kilpailuun yhteisellä työllä. Suunnittelun jälkeen tytöt päätyivät toteuttamaan porkkanoita ja omenoita.

– Joku teki tupsuja, ja me saimme siitä idean. Ensimmäisellä kerhotunnilla tehtiin jo yksi omena valmiiksi, kertoo Milja Penninkangas.

Omenoiden karoiksi tytöt hakivat pihalta kepin palasia. Monivärisiin omenoihin tehtiin myös lehtiä.

– Leikkasimme huovasta palasen ja laitoimme siihen kangastussilla viivat, kuvailee Saga Haataja omenien tekemistä.

Lankatupsuista tehtyjä omenoita ja porkkanoita huopapunoksella päällystetyssä laatikossa.
Milja Penninkangas ja Saga Haataja valmistivat keppihevosille korillisen omenoita ja porkkanoita.Anne Lintula

Miljan ja Sagan korissa on myös porkkanoita, jotka toteutettiin yhdistämällä useampi erikokoinen tupsu toisiinsa. Porkkanoiden naatit tehtiin virkkaamalla. Omenille ja porkkanoille tytöt tekivät vielä korin päällystämällä kenkälaatikon huopapunoksella.

Keppihevoset eivät vielä ole päässeet tutkimaan niille valmistettuja herkkuja. Vaikka Miljan ja Sagan työ ei yltänyt finaaliin, niin keppihevosten keskuudessa suosio tulee olemaan epäilemättä suuri.

– Varmaan tykkäävät tosi paljon, molemmat tytöt arvelevat.

Keppihevosten ruokaa syntyi satoja annoksia

4H:n ja Novitan yhdessä järjestämä kilpailu sai lapset ja nuoret innostumaan ympäri Suomen. Karsinta finaalin oli kova, sillä kilpailuun osallistui yli 300 työtä.

–Sen lisäksi lukuisissa 4H –kerhoissa ympäri Suomea on tehty ruokaa keppihevosille, iloitsee 4H-liiton kehityspäällikkö Virpi Skippari.

Kilpailu käytiin kahdessa sarjassa: 6–12-vuotiaat ja 13–17-vuotiaat. Finaaliin valittiin kymmenen työtä, joista kuusi palkitaan käsityömessujen avajaisissa.

Lue myös:

Käsityökisassa selvisi: Keppihevoset syövät suolakiveä ja reikäleipää

Yhä harvempi valitsee käsityön koulussa, vaikka oppiaine tarjoaa juuri niitä taitoja, joita työelämässä tarvittaisiin

Mitä käsityötunnilla kannattaa opetella? Listasimme viisi taitoa, joista on iloa läpi koko elämän

Lue seuraavaksi