1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. piispat

Poliisi ei tutki tässä vaiheessa piispa Teemu Laajasalon asuntoetua – Pallo on nyt verottajalla

Helsingin hiippakunnan mukaan piispa Teemu Laajasalo ei ole itse päättänyt työsuhde-edustaan. Piispan kotia käytetään myös viran hoidossa.

piispat
Helsingin piispa Teemu Laajasalo.
Helsingin piispa Teemu Laajasalo.Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja

Iltalehti uutisoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun) hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan Johanna Korhosen tekemästä selvityspyynnöstä poliisille ja verottajalle koskien piispan työsuhdeasuntoa. Korhosen mukaan Helsingin piispa Teemu Laajasalo maksaa asumisestaan liian vähän.

Laajasalon yrityksen talousepäselvyydet julkisuuteen aiemmin nostanut Johanna Korhonen pyytää poliisia ja verohallintoa selvittämään mahdollisen verovälttelyn asumisjärjestelyissä. Korhonen perustelee tutkintapyyntöä tiistaina Kotimaa24 –verkkojulkaisussa ilmestyneessä blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun).

– Pyydän verohallintoa ja/tai poliisia selvittämään, onko kirkkohallituksen ja Helsingin piispan Teemu Laajasalon tekemä, piispan virka-asuntoa koskeva vuokrasopimus johtanut tilanteeseen, jossa Teemu Laajasalo syyllistyy veronvälttelyyn.

Huomattavaa on, että Korhonen jätti selvityspyynnön piispan asumisedusta poliisille ja verottajalle, ei Helsingin tuomiokapitulille. Liekö tähän vaikuttanut se, että Helsingin tuomiokapitulia johtaa juuri Helsingin piispa Teemu Laajasalo?

– Olen antanut asian viranomaisille, koska olen vakuuttunut heidän kyvystään selvittää tämäkin asia, Korhonen toteaa blogissaan.

Poliisi tutkii, jos verottaja pyytää

Rikoskomisario Ismo Siltamäki Helsingin poliisista vahvisti Ylelle tänään, että tutkintapyyntö on jätetty. Poliisi ei kuitenkaan lähde tutkimaan asiaan sen enempää ennen kuin se saa verohallinnolta tutkintapyynnön.

– Esitutkinnan aloittaminen verorikosasioissa edellyttää yleensä verohallinnon tekemää tutkintapyyntöä, jossa verohallinto asianomistajan puhevallan käyttäjänä määrittelee, mikä on vältetyn veron määrä ja minkä rikoksen tunnusmerkistön teko tai laiminlyönti mahdollisesti täyttää, sanoo Siltamäki.

Poliisi on toimittanut oman päätöksensä tutkinnan lopettamisesta ja Korhosen tekemän tutkintapyynnön liitteineen verohallinnolle.

Korhonen: Vältteleekö piispa veroja?

Korhosen vaatimissa piispan asumisjärjestelyä koskevissa selvityksissä on Korhosen mukaan kyse siitä, onko piispa yrittänyt vältellä veroja.

Kirkkohallitus on vuokrannut Helsingin seurakuntayhtymän Korkeavuorenkadulla omistamasta talosta piispan virka-asunnoksi huoneiston, jossa Teemu Laajasalo asuu vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Kuudesta huoneesta, keittiöstä ja aputiloista koostuvan huoneiston koko on 233 neliömetriä.

– Laajasalo asuttaa perheineen oman ilmoituksensa mukaan 233:a neliötä, mutta maksaa asuntoedun arvosta johdettua vuokraa vain 93 neliöstä, kirjoittaa Korhonen blogissaan.

Korhosen mielestä vuokranmaksutapa vaikuttaa verohallinnon ohjeen vastaiselta toiminnalta ja voi täyttää veronvälttelyn tunnusmerkit.

Johtava veroasiantuntija Sami Varonen verohallinnosta sanoo, että kyseessä on henkilöverotukseen liittyvä yksittäistapaus, jota ei verottajan puolesta voi julkisesti kommentoida. Varonen sanoo kuitenkin yleisesti, että asunnon työ- ja edustuskäytöstä on lainsaädännössä olemassa selkeä ohje (siirryt toiseen palveluun).

– Lainsäädönnössä asiasta löytyy selkeät ohjeet. Viime kädessä se on näyttökysymys, että onko edustuskäyttöä ollut ja minkä verran.

Keskustelu piispan asumisjärjestelyistä on hämmentänyt sen verran kaikkia, että Helsingin hiippakunta päätti maanantaina tiedottaa asiasta (siirryt toiseen palveluun).

Hiippakunta: Kirkkohallitus päättää vuokraperusteista

Tiedotteessa todetaan muun muassa, että piispojen työsuhdeasuntojen vuokraperusteista ja vuokramääristä päättää kirkkohallitus ja että asuntojen käyttöperiaatteet ovat samansuuntaiset eri hiippakunnissa. Kenelläkään piispalla ei ole päätösvaltaa asiassa.

Osaa piispan kodista käytetään virkaan liittyvien tehtävien hoitamiseen, jonka vuoksi asuntoon kohdistuu rasitus, joka hyvitetään tukemalla vuokraa.

Lisäksi hiippakunta toteaa tiedotteessaan, että piispa Teemu Laajasalon edeltäjä piispa emerita Irja Askola on ensimmäinen nykymuotoisella vuokrajärjestelyllä asunnossa asunut piispa, ja hän maksoi samasta asunnosta vuokraa Laajasaloa vähemmän. Askola maksoi vuokraa 67 neliön mukaan, kun Laajasalo maksaa vuokraa 93 neliöstä.

Pallo on nyt verottajalla

Pallo on nyt siis verohallinnolla. Jos verottajan mielestä kirkkohallituksen päätöksessä ja piispan asumisedussa on selvitettävää, verottaja jättää Laajasalon asumisjärjestelyistä tutkintapyynnön poliisille ja poliisi jatkaa selvityksiä.

Laajasalon, kuten kaikkien muidenkin, tämän vuoden verotus luontoisetuineen valmistuu vasta ensi vuonna. Laajasalo valittiin piispaksi viime kesäkuussa, joten asia koskee vasta tätä vuotta.

Työnantajalta saatu työsuhde-etu verotetaan palkkatulona (siirryt toiseen palveluun). Verohallinto on jo antanut päätöksen eri työsuhde-etujen arvosta tänä vuonna.

Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen on nostanut aiemminkin Helsingin piispan Teemu Laajasalon raha-asioita esille. Vuonna 2017 Korhonen vaati erityistilintarkastusta siihen liiketoimintaan, jota Laajasalo oli harjoittanut ennen piispan virkaa. Syyttäjä ilmoitti eilen, että Teemu Laajasalo saa syytteen tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta yritysasioissaan.

Juttua täsmennetty klo 21.35: Poliisi on toimittanut verohallinnolle Korhosen tekemän tutkintapyynnön, ei rikosilmoitusta.

Lue seuraavaksi