Sopimusluonnos valmis – Britannian EU-erosta syntymässä yksimielisyys

EU:n ja Britannian neuvottelijat ovat päässeet sopuun sopimustekstin sisällöstä. Brittihallitus kokoontuu keskiviikkona.

Brexit
Britannian pääministeri Theresa May
Pääministeri Theresa May emännöi keskiviikkona ylimääräistä hallituksen kokousta, jossa keskustellaan erosopimuksen luonnoksesta.Andy Rain / EPA

Yksimielisyys Britannian EU-erosta on syntymässä, kertoo Britannian hallitus. EU:n ja Britannian neuvottelijat ovat päässeet sopuun sopimustekstin sisällöstä.

Maan hallitus kokoontuu keskiviikkona kello 16.00 Suomen aikaa arvioimaan sopimusluonnosta Britannian EU-erosta.

Ministereitä on kehotettu tutustumaan etukäteen tarvittaviin papereihin. Kokousta emännöi pääministeri Theresa May.

Vielä eilen EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kertoi, ettei sopimusta ollut saavutettu. Keskustelut jatkuivat hänen mukaansa varsinkin Irlannin rajakysymyksestä.

Ratkaisun syntyminen voisi periaatteessa tarkoittaa, että EU-johtajat kutsutaan sittenkin koolle marraskuussa. Varsinainen huippukokous on määrä pitää vasta joulukuun puolivälissä.

"Mahdotonta hyväksyä"

Britannian entinen ulkoministeri, konservatiivien Boris Johnsson, kommentoi brexit-erosopimuksen olevan "vasallivaltiotavaraa", joka ei suojelisi Pohjois-Irlantia.

Johnson kertoi äänestävänsä erosopimusta vastaan asian tullessa parlamenttiin.

– Sopimus on täysin mahdotonta hyväksyä sellaiselle, joka uskoo demokratiaan.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kertoi, että aikoo tutustua erosopimuksen yksityiskohtiin, sitten kun tiedot ovat saatavilla.

– Mutta mitä tiedämme neuvotteluiden sekavasta käsittelystä, niin on epätodennäköistä tämän olevan hyväksi maalle, Corbyn sanoi lausunnossaan.

Corbynin mukaan työväenpuolue aikoo äänestää vastaan jokaista brexit-sopimusta, joka ei ole hyväksi Britannialle.

Irlannin tasavallassa ja Pohjois-Irlannissa vaikuttavan vasemmistopuolueen Sinn Féin puheenjohtaja Mary Lou McDonald kommentoi tiistaina, että erosopimuksessa on taattava, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille ei tule kovaa rajaa, kuten Irlannin pääministeri on luvannut.

Lue myös:

Uutta brexit-äänestystä vaativien ääni voimistuu, mutta aika on kortilla – "Edessä voi olla sukupolven mittainen erämaavaellus EU:n ulkopuolella"

Sunday Times: Neljä brittiministeriä harkitsee jättävänsä Mayn hallituksen brexitin vuoksi

Brexit-keulakuva Boris Johnsonin veli erosi hallituksesta EU-eron vuoksi

Arvopaperikauppaan tulossa siirtymäaika, jotta brexitistä ei seuraa kaaosta

Lähteet: Reuters, STT