Kirjeenvaihtajalta: Britannian erosopimuksen tekstistä sopu – mitä sopimuksesta tiedetään ja mitä seuraavan vuorokauden aikana tapahtuu?

Brexitin ensimmäinen kohtalon päivä on käsillä. Panoksena on se, eroaako Britannia hyvässä järjestyksessä vai kaoottisesti ja ilman sopimusta.

Brexit
Britannian ja EU:n lippuja parlamenttitalon edustalla Lontoossa.
Kuvaa Brexitin vastaisesta mielenosoituksesta parlamenttitalon edustalla Lontoossa lokakuussa 2018.Andy Rain / EPA

Strasbourg Kauan odotettu tieto tuli Britannian pääministerin tiedottajan vahvistamana: Britannian ja EU:n neuvottelijat ovat päässeet alustavaan sopuun Britannian erosopimuksesta.

Alustava sopu on puolitoista vuotta kestäneen vaiherikkaan neuvottelurupeaman tulos. Sopimuksen avainkohtien sisällöstä tiedetään toistaiseksi hyvin vähän, vaikka suurin osa erosopimuksesta on ollut periaatteessa valmiina jo hyvän aikaa.

Osapuolet pääsivät suhteellisen nopeasti yhteisymmärrykseen esimerkiksi siitä, miten Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja EU:ssa asuvien brittien oikeudet vahvistetaan.

Yhteinen käsitys on siitäkin, miten paljon ero tulee Britannialle maksamaan. Sopimuksessa on myös siirtymäaika, jonka kuluessa Britannia ja EU voivat hioa tulevan suhteensa muodon valmiiksi.

Mutta mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu. Loppumetrien kompastuskivenä on ollut se, miten vältetään rajatarkastusten pystyttäminen Pohjois-Irlannin rajalle, kun unionin ulkoraja siirtyy sinne Britannian erottua.

Komission pääneuvottelija Michel Barnier esitti tiettävästi eilen maanantaina kokoontuneille EU-maiden eurooppaministereille useita vaihtoehtoisia ratkaisuja Irlannin rajakysymykseen.

Samat vaihtoehdot lienee esitetty myös Britannian neuvottelijoille, jotka ovat nyt ilmeisesti hyväksyneet jonkin näistä vaihtoehdoista.

"Ilmeisesti" siksi, että paperin sisältö on pysynyt hämmästyttävän hyvin poissa julkisuudesta. Irlannin yleisradion RTÉ:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Tony Connelly uutisoi ensimmäisenä, että alustava sopimus on valmis ja lähetetty Lontooseen.

Punnan arvo lähti välittömään nousuun RTÉ:n uutisen jälkeen. Mutta Irlannin ongelman täsmällinen ratkaisu on yhä arvailujen varassa.

Ongelma on todennäköisesti ratkaistu niin, että koko Iso-Britannia jää osaksi EU:n tulliliittoa, jos siirtymäajan kuluessa ei keksitä muuta ratkaisua joka ehkäisee rajatarkastusten tarpeen Pohjois-Irlannin rajalla.

Voi olla, että Pohjois-Irlantia kohdeltaisiin tulliliitossa eri tavalla kuin muuta Britanniaa. Sopimuksessa on täytynyt ratkaista myös se, missä tuomioistuimessa mahdolliset riidat ratkaistaan. Todennäköisesti ratkaisu on EU-tuomioistuin Luxemburgissa.

Oli sopimuksen sisältö mikä tahansa, sen kohtalo riippuu nyt ennen kaikkea Britannian hallituksesta. Tiistai-iltana brittihallituksen ministereitä kutsuttiin yksi kerrallaan pääministerin virka-asuntoon Downing Street 10:een kuulemaan paperin sisällöstä.

Downing Streetin mukaan hallitus on kutsuttu ylimääräiseen istuntoon keskiviikkoiltapäivänä kello 14 Lontoon aikaa. Siihen mennessä ministereillä pitäisi olla kanta siihen, hyväksytäänkö erosopimus.

Jos hallitus hyväksyy sopimuksen, pallo siirtyy EU:lle. EU-maiden suurlähettiläät kokoustavat keskiviikkoiltana Brysselissä. Vihreä valo lähettiläiltä tarkoittaisi luultavasti, että marraskuun lopulla järjestettäisiin ylimääräinen huippukokous, jossa sopimus saisi korkeimman tason hyväksynnän.

Yhdessä erosopimuksen kanssa hyväksyttäisiin myös poliittinen julistus EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta. Sopimus vietäisiin vielä EU:n ja Britannian parlamentteihin, joista jälkimmäinen on suurempi este.

Sen ylittämisen jälkeen sopimuksettoman eron uhka kuitenkin väistyisi. Liikenne Englannin kanaalin yli jatkuisi normaalisti 30. maaliskuuta ensi vuonna. Britannian armeijan ei tarvitsisi kuljettaa lääkkeitä helikoptereilla ympäri maata.

Mutta jos Britannian hallitus torjuu sopimuksen, tulevaisuus on auki. Hallitus voi kaatua. Tai neuvotteluita voidaan jatkaa. Pääministeri Theresa Mayn jo valmiiksi hatara asema näyttäisi entistä mahdottomammalta.